5.3 Självutlösare

Självutlösaren är inte vad namnet kanske antyder, en funktion som gör att kameran själv ta bilder. Det denna funktion gör är att den förlänger tider från det att avtryckaren tryckts ner till dess att bilden tas.

Det klassiska användandet är när man själv vill vara med på bild, till exempel vid en gruppbild. Andra gånger det kan vara nödvändigt att använda självutlösare är vid natt- och makrofotografering. Då använder man funktionen främst för att slippa kameraskaket som sker när man trycker på kameran.

Nästa avsnitt: Kamerafunktioner – Ljusmätning

5 Responses to 5.3 Självutlösare

 1. Anders F. Wester says:

  Haf arn fråga här: Scott Kelby foreslår ju ( eller KRÄVER närmast) i sin bok ”digitalfotografering” att man använder stativ vid makrofotografering.

  Men hur 17 följer man typ en geings totalt oförutsägliga vimsiga färd, om man har kameran fastgjort till ett stativ ? ? ? !

  Någon som vet ? ? ?

 2. Rickard says:

  Svaret ligger i din fråga. Självklart ska du inte ha stativ om du ska ta närbilder på en humla. Om någon kräver detta skulle jag låta bli att lyssna på denna ”någon”

 3. vendela says:

  Hej! Försöker ta bilder med autofokus på självutlösare men lyckas inte få skärpa! Går det bara att använda sig av manuell fokus under självutlösare?

 4. Rickard says:

  Nog ska det gå att använda autofokus med självutlösare. Funkar det dåligt så kör manuellt, men det ska inte vara det ända alternativet. Båda ska fungera.

 5. Linn says:

  Hej! Jag har en canon eos 400d, jag har en fjärrkontroll/fjärrutlösare, men jag vet inte vilka inställningar man ska ha om man ska använda den, och vart är dom?

Kommentera