Artiklar av externa skribenter

Bingo Rimér – fotograf med många strängar på sin lyra

Det finns få svenskar som inte känner till namnet Bingo Rimér. Det är inte bara hans ovanliga förnamn som gör att han är lätt att lägga på minnet, det är också hans färgstarka personlighet som gör att man minns honom. Bingos huvudsyssla är fotografi och det är också där han har sin stora passion. Som fotograf har han varit med att upptäcka stjärnmodeller som Victoria Silvstedt och jobbat åt stora märken som Levi’s. Men Bingo är även en mångsysslare av rang och han har alltid många strängar på sin lyra. Som för några år sen när hans intresse för poker fick honom att först förfina sina kunskaper för att sen vara värd för ett antal poker-events både i Sverige och utomlands. Som fotograf har han alltid jobbat nära tidningsindustrin och han är numera själv förläggare med eget publisher-bolag. Det bolaget har han kvar men som många andra idag jobbar han mycket med sina sociala medier och på Instagram har han runt 170 000 följare.

Kändisfester

Bingo Rimér uppklädd i smoking
Bingo Rimér uppklädd i smoking

Bingo växte upp i det lilla samhället Hällaryd utanför Landskrona i Blekinge. Han utvecklade tidigt ett intresse för fotografi och utbildade sig inom det området. När han i mitten på 1990-talet var färdig med sin utbildning fick han plats som assistent hos kändisfotografen Magnus Reed. Reed som på den tiden gjorde jobb åt bland annat H&M och Benetton, var en stor inspiration för Bingo. Reed som också var känd för att ha porträtterat några av den tidens stora skönheter, till exempel Anna Nicole Smith och Pamela Anderson, måste ha inspirerat Bingo som så snart han startat egen ateljé själv blev känd som Sveriges mesta kändisfotograf. Han var en flitig gäst på kändisfester och fotograferade många kändisar, både svenska och utländska. Vad sägs om namn som Carmen Electra, Steven Tyler och Peter Stormare. Den här mannen är inte bara känd för att fotografera sina modeller, han har också dejtat flera av dem. Som Natasha Peyre, då en av Sveriges mest kända glamourmodeller och dokusåpadeltagare. Bingo har ständigt sökt nya områden att vända sitt intresse mot, som när han under en period runt 2012 ägnade sig en hel del åt poker. För att sen gå vidare mot nya projekt.

Mångsysslare

Även om Bingo kanske ses som en kul typ som mest slår klackarna i taket så har han även en seriös yrkesroll som nyskapande entreprenör. Han menar själv att han fått sitt plikttrogna sätt från sin pappa. Det var någonting han hade nytta när han jobbade natt som dag som assistent. Efter ett par år lyckades han ta sig vidare in på tidningen Slitz redaktion. Det här var en tid då denna typ av magasin hade sin guldålder. De blandade stilfulla, trendiga reportage, glamourbilder och exklusiva kändisreportage. Bingo lyckades tjata till sig att få sköta en fotografering av sin idol Ulf Lundell som blev mycket uppmärksammad i media. Sakta men säkert började Bingo att göra sig ett namn. Det dröjde inte länge innan han var med att starta upp en konkurrerande tidning till Slitz, Moore. Precis som i Slitz var det reportage blandat med fotografier. Som om detta inte är nog har Bingo även haft ett eget klädmärke, en egen dokusåpa och gett ut ett antal böcker. Några av hans mest uppmärksammade fotoutställningar är Swedish Blondes som ställdes ut i New York, och Havana Rules, en serie bilder som han tog med film i kameran på gatorna i Havana på Kuba och som han är särskilt stolt över.

Bingo ställer sig gärna bakom kameran fortfarande, även om han idag också ägnar sig åt andra saker
Bingo ställer sig gärna bakom kameran fortfarande, även om han idag också ägnar sig åt andra saker

Pokerspelaren

Vid tiden runt 2010 var det mycket populärt att kändisar gav sig på att spela poker. I tv-serier som Celebrity Poker showdown hade man kunnat se stjärnor som Ben Affleck, Fred Savage och Ricki Lake göra upp runt borden. Nya typer av poker började också bli populära här i Sverige, nu ville alla kunna spela Omaha och Texas Holdem som spelades i pokershowerna. Eftersom Bingo alltid har varit trendkänslig hakade han på denna trend. Efter att ha lärt sig grunderna inom pokerstrategi, som är viktigast, kunde han sen gå vidare med att arrangera och delta vid olika pokerevents. Bland annat spelade han poker tillsammans med Puma Swede och andra kändisar på Café Opera för att dra intresse till spelet.

Nya medier

Bingo är en man som följer med i trender och från att ha varit nästan renodlad fotograf skulle han väl idag kanske gå under benämningen mediaman. Han är en flitig användare av sociala medier och har nu för tiden även en egen podcast. Podden gör han bland annat tillsammans med sin exfru Katrin Zytomierska. Tillsammans har de gjort Relationspodden 2.0 som har varit mycket uppskattad. Som tiden bjuder delar de frikostigt med sig av sina privata erfarenheter som par. De har även varit ute på turné med podden för att få möta sina lyssnare live och under 2020 har de ett samarbete med hotellkedjan Clarion Sign om att köra podden live därifrån. Sitt publishingbolag Lejon Media Gruppen AB som han startade tillsammans med Svante Tegnér 2001 är idag fortfarande verksamt och är ett modernt mediebolag som kan producera innehåll till sociala medier och andra kanaler. De jobbar med både fotografering och film, samt även med att skapa content. Även om Bingo idag lagt mycket av fotograferandet på hyllan så dyker det ändå upp jobb som han inte kan tacka nej till. Som när han under 2019 fick förfrågan att producera och fotografera en kampanj för Reebok med systrarna Hannah och Magdalena Graaf. De två systrarna som Bingo fotograferade redan i slutet på 1990-talet när de slog igenom med hitlåten You got what I want. Nu återanvändes den låten i kampanjen med frasen We got what you want. Bingo uppskattade säkert att få jobba med de systrar som han själv varit med att upptäcka och det var nog inte sista gången han fotograferar en kändis igen.