Artiklar av externa skribenter

Så fotar du ett pokerspel

Kamera

Den 20 oktober hade utställningen Hip-Hop: Conscious, Unconscious premiär på Fotografiska i Stockholm. Den består av 200 fotografier som skildrar ett halvt sekels amerikansk hiphop-historia. Vi får följa hiphopen från 70-talets gräsrotsrörelse i New York till en modern, internationell miljardindustri med verk av några av världens mest berömda fotografer, däribland Marcha Cooper och Campbell Addy, och unika porträtt på hiphopens världsstjärnor som Erykah Badu, Missy Elliott, Kendrick Lamar med flera. Utställningen visar fotokonstens ständiga aktualitet och de mångfacetterade rum den skildrat sedan sin begynnelse. I det här inlägget fokuserar vi på en annan gren inom modern kultur - pokerspel - och hur man bäst fotar det.

Introduktion

Pokervärlden i stort har varit föremål för radikal förändring under de senaste tjugo åren och rört sig alltmer mot digitalisering. Sedan 2000-talets början har poker funnits tillgänglig på digitala plattformar online som är kompatibla med mobila enheter och surfplattor vilket innebär att man numera kan spela var som helst, när som helst. Trots ovanstående har landbaserade anläggningar fortsatt vara aktuella och i det moderna landskapet samexisterar digitala och fysiska pokeranläggningar. Som fotograf finns det därmed gott om möjligheter att hitta ett live pokerevent att fota.

Förstå grunderna

Innan du skrider till verket och fotar ett pokerspel eller turnering är det bra om du har ett hum om vad spelet innebär. Du förväntas absolut inte vara någon pokerexpert men att känna till spelets grunder hjälper dig bättre skildra ditt motiv och veta när det är dags att trycka ner avtryckaren. Vad skiljer olika pokerhänder åt? Vilka är de viktigaste begreppen inom pokerterminologi och hur många varianter av poker finns det egentligen? Information av detta slag är lättillgängligt både i böcker och på nätet i form av pokerplattformarnas pedagogiska material. Du kan också kolla in pokerturneringar i form av rörligt material på Twitch och Youtube för att bättre planera din egen fotosession.

Bestäm estetiskt uttryck

Även om fotokonst handlar mycket om att fånga ögonblicket och de tursamma olyckorna ibland blir de bästa verken, är det bra om du har en grundidé om vilket estetiskt uttryck du vill att dina pokerbilder har. Det finns massvis att fota - du kan rikta in dig på enskilda spelare och deras kroppsspråk, ansiktsuttryck och rörelser eller helt och hållet skildra spelet genom kreativa tolkningar av marker och kort. På stora pokerturneringar spelar publiken en viktig roll i att skapa spänning och stämning. Kanske vill du fokusera på den och skildra poker ur ett utifrånperspektiv? Oavsett vad du väljer rekommenderar vi att du låter kreativiteten flöda, håller dig till din grundidé men samtidigt är öppen för att överraskas.

Ha roligt

Som fotograf är det mycket att tänka på, rätt motljus, skuggning, motiv, positionering med mera. Bakom världens mest kända bilder ligger inte bara tajming utan hårt arbete. Även om vi rekommenderar att du dyker upp väl förberedd på pokerspelet du ska fota vill vi också understryka vikten av att ha roligt. Pokerturneringar och events som äger rum live är ofta fartfyllda, spännande och glamorösa tillställningar med mycket av allt. Att gå miste om allt detta vore tråkigt varför vi rekommenderar att du rör dig ledigt i lokalen och försöker ha roligt. Vi har en grundtes om att bäst bilder tas när fotografen är avslappnad och har trevligt!

Ställ ut

Kollage

När dina bilder väl tagits, redigerats och ramats in är det extra kul om du får chansen att dela dem med andra intresserade. Man behöver inte vara världskänd fotograf för att kunna ställa ut sina verk, oftast krävs bara lite planering. Kanske har du nys om en lokal du skulle kunna få hyra för en billig peng och fotointresserade i ditt nätverk som skulle vara nyfikna på din poker-fotokonst. Oavsett resurser som fotograf rekommenderar vi att du ställer ut dina bilder eftersom det dels blir en morot för dig att fortsätta förfina ditt hantverk och dels kan inspirera andra till att hitta nya infallsvinklar och inspiration. Lyckas du sälja en eller flera av dina bilder är det slutligen en fantastisk bonus!