Artiklar av externa skribenter

Så lyckas du med dina sportfoton

Den kan vara svårt att få till riktigt snygga sportbilder, men det är minst lika roligt! Oavsett om du fotograferar barnens rid- och fotbollsträningar eller allsvenska topplag gäller det att ha koll på vilka odds som gäller för att få till så bra foton som möjligt. Här kommer därför några snabba tips på hur du lyckas så professionella sportbilder som möjligt.

Tajming och positionering

Det finns flera utmaningar med att ta snygga sportbilder. Först och främst handla det nästan alltid om objekt i rörelse, och situationerna kan ändras från en sekund till en annan på de mest oväntade sätt. Vidare kan ljussättningen och skuggorna variera avsevärt, speciellt om sporten utövas utomhus. Sist men inte minst kan terrängen vara utmanade då man som sportfotograf ofta står långt ifrån händelsernas centrum och det kan vara svårt att få till en bra vinkel.

För att förbättra dina chanser att knäppa av några riktigt lyckade bilder gäller det först att ha koll på sportgrenen du fotograferar. Det kan verka som en självklarhet, men att kunna förutse när, var och hur de största chanserna kommer uppenbara sig gör skillnad mellan en medioker och en riktigt bra bild. För en fotbollsmatch kan det till exempel handla om att hitta de bästa vinklarna för potentiella mål, straffar och nickdueller, medan det för racing- och cykeltävlingar i stället kan vara viktigt att placera sig så att man får en så bra översikt som möjligt över alla deltagarna. Just för cykeltävlingar är det exempelvis ett hett tips att ställa sig i en kurva då man kan ta bilder rakt framifrån samtidigt som man får en snygg vinkel på fotot.

En annan viktig faktor för en lyckad bild är tajmingen. Din bild kan vara hur skarp och perfekt som helst, men om du inte tajmar ögonblicket rätt spelar detta mindre roll. Om du är grön inom sporten du ska fotografera kan det därför löna sig att fråga en funktionär om rekommenderade vinklar och moment. Underskatt inte heller att ta bilder efter målgången då känslorna ofta är starka och det finns många chanser till att fånga känsloladdade ansiktsuttryck. Samma sak kan gälla för publiken då deras minspel ofta säger mer än tusen ord.

Att välja utrustning

Det finns inget facit för vilken utrustning som alltid är den exakt bästa att använda vid sportfotografering – detta beror ju på vilken sport som ska fotograferas. Dock finns det en rad generella råd man kan följa för att underlätta det hela. Ett av dessa är att arbeta med ett zoomobjektiv på 70–200 mm. Detta kan vara hjälpsamt då de flesta sportbilder ofta tas på långt avstånd en bit från händelsernas centrum. Med dina 200 mm kan du då fortfarande zooma in och fånga ansiktsuttryck, gester och andra detaljer. Utöver detta kan man investera i en telekonverter som förvandlar 200 mm till 400 mm. Tänk dock på att denna utrustning oftast kräver ett stativ, vilket kan vara bra att ha i åtanke när du väljer din position för att ta dina bilder.

Gällande vidvinkelobjektiv kan det vara värt att fundera på om det är hjälpsamt för den specifika sporten du vill fotografera. Kanske passar det sig inte för närkamper under en fotbollsmatch, men passar sig däremot utmärkt för att fotografera en klunga maratonlöpare. Ytterligare ett tips är att spara tid med en fokusbegränsare. Om du exempelvis fotograferar med telezoom och vet att motivet inte kommer komma närmre än fem meter kan det vara en smart idé att använda objektivets fotobegränsare. Detta gör att fokuset håller sig på det angivna avståndsintervallet vilket hjälper dig att snabbare ställa in skärpan på det du vill fotografera. Sist men inte minst gäller det att ha en snabb kamera som kan fotografera snabba objekt. Detta är synonymt med kvick autofokus och snabb serietagning.

Förenkla med rätt inställningar

En av de viktigaste inställningarna för att fånga sportobjekt i rörelse är rätt slutartid. Med slutartiden beslutar du hur mycket av själva rörelsen som ska fångas i bilden. Actionfyllda rörelser förevigas bäst med kort slutartid, och inställningar som S eller Tv ger dig kontroll över slutartiden medan kameran sköter resten. Med en snabb slutartid fryser bilden direkt, vilket kan vara perfekt för ett spännande scenario där allt fokus exempelvis ligger på en boll som svävar i luften. En annan användbar funktion värd att nämna är bildstabilisering. Denna funktion som enkelt aktiveras en knapp på objektivet eller i menyn gör att du kan undvika skakiga och otydliga bilder. Sist men inte minst kan det vara spännande att testa sig fram med blixtglimtar då det fungerar toppen för att belysa objekt i rörelse mot en ljus bakgrund.

Att fotografera sport är både roligt och utvecklande, men det kan ta ett tag innan man får kläm på vilka inställningar som fungerar bäst för respektive sport. Sammanfattningsvis bör man tänka på att:

  • Ha koll på sporten för att upptäcka vilka vinklar och vilken tajming som fungerar bäst
  • Välj rätt zoomobjektiv och överväg en telekonverter
  • Arbeta med inställningar som slutartid, bildstabilisering och blixt

Dessa grundläggande råd kan ta dig långt, men övning ger som sagt färdighet och ju mer du fotograferar och provar dig fram, desto bättre blir du.