Cropfaktor

I alla digitalkameror finns en sensor som sitter där istället för den film man har i analoga kameror. Den film som finns i vanliga analoga kameror har en storlek på 24x36mm. Storleken på digitala kamerors sensor är däremot olika från modell till modell. Den digitala sensorn är oftast mindre än analoga kamerors film.

Cropfaktor är ett tal som talar om hur mycket mindre digitalkamerans sensor är jämfört med analoga kamerors film.

Om man använder samma objektiv på en analog kamera och en digital kamera, med en sensor som är mindre än filmen, då kommer bilderna bli olika. Det kommer att rymma mindre av motivet när man fotograferar med den digitala kameran. Man kan även säga att digitalkameran förstorar allt och den del som hamnar utanför bildkanten syns förstås inte. Man upplever det som att digitalkameran är mer zoomad än den analoga, trots att det är samma objektiv på kamerorna.

cropfaktor-2.jpg

Denna bild är tagen med ett objektiv med brännvidden 105mm på en Canon EOS 5D. Den kameran har lika stor sensor som vanlig analog film. Alltså ger den ingen förstoring.

cropfaktor-1.jpg

Denna bild är tagen med samma objektiv och samma brännvidd. Skillnaden är att det är en Canon EOS 40D. Denna kamera har en cropfaktor på 1,6. Därför kommer vi närmare motivet.

 

Låt oss gå in på vad som faktiskt händer, lite mer tekniskt. Vi gör samma jämförelse som ovan. Samma objektiv på en analog och en digital kamera. Vi tänker oss att objektivet har en brännvidd på 100mm. I den tekniska specifikationen för digitalkameran står det att den har en cropfaktor på 1,6 (till exempel Canon EOS 350D, 400D och 450D har den cropfaktorn).

Den “praktiska” brännvidden på den analoga kameran blir 100mm. På den digitala kameran multiplicerar man brännvidden med cropfaktorn för att få den praktiska brännvidden, 100mm x 1,6 = 160mm.

Samma objektiv levererar alltså olika mycket zoom beroende på vilken kamera man använder. Detta kan vara bra att veta när du köper ett objektiv. Har du fotograferat med en analog kamera och ett objektiv på 80mm och du nu vill ha exakt samma fast på din Canon EOS 400D (med cropfaktor 1,6). Då är det ett objektiv på 50mm som levererar samma praktiska brännvidd. Sätter du på ett objektiv med brännvidden 80mm på en EOS 400D så får du egentligen brännvidden 128mm.

cropfaktor-mm-1.jpg

Denna bild är tagen med en kompaktkamera och brännvidden 6,3mm. Efter som kameran har en liten sensor och alltså en hög cropfaktor så motsvarar brännvidden 38mm.

cropfaktor-mm-2.jpg

Denna bild är tagen med en kamera som inte har något cropfaktor och här är brännvidden 38mm. Båda bilderna är tagna på samma anstånd. På detta vis kan man se att 6,3mm på en kamera faktiskt i praktiken kan innebär 38mm.

 

Själva brännvidden förändras inte. Det är ett slarvigt, men kanske lättförståeligt, sätt att säga det på. Det är bara en effekt man får av att sensorn är mindre.

På kompakta digitalkameror brukar det redan vara uträknat vad brännvidden blir när man multiplicerat med cropfaktorn. Till exempel skriver en stor näthandel så här om kompaktkameran Canon PowerShot A470 “Objektiv: motsvarar 38-132mm på 35mm kamera”.

En kommentar till Cropfaktor

  1. Pingback: Kameraväskan.se » Lär dig om cropfaktor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *