Annorlunda perspektiv

En bild brukar ofta bli intressantare om man fotograferar ur ett lite annorlunda perspektiv. Att ta alla bilder stående i huvudhöjd är sällan det bästa. Att fotografera byggnader en bit ifrån för att få räta vinklar och raka linjer är heller inte alltid bäst. Våga utmana din första spontana tanke och testa något annat.

Vad som är rätt och fel eller vad som är snyggast är helt och hållet upp till varje fotograf. Anledningen till att man bör fundera i kring olika perspektiv är för att man kan få bilder mer uttrycksfulla, renare och intressantare om man tänker på perspektivet. Några inspirerande exempel på olika perspektiv finns nedan.

Exempel 1
Belinmuren. Första bilden är tagen stående med kameran i huvudhöjd. Andra bilden är tagen närmare och i grodperspektiv, alltså väldigt långt ner.

perspektiv-1.jpg

perspektiv-2.jpg

 

Exempel 2
TV-tornet i Berlin. Första bilden är tagen på avstånd och zoom har använts för att komma när. Andra bilden är tagen från närmare håll och kameran pekar nästan rakt upp mot himlen.

perspektiv-3.jpg

perspektiv-4.jpg

5 kommentarer till Annorlunda perspektiv

 1. canonlars skriver:

  Bra förklaring på andra perspektiv

 2. Anne skriver:

  tänkvärt..

 3. David skriver:

  Mycket bra förklaringar. det är ganska lätt som nybörjare att man tar bilder som du säger “stående i huvudhöjd”. Endast fantasin som sätter gränser :)

 4. Peter Zügner skriver:

  Bilden på TV-tornet i grodperspektiv blev väldigt
  bra och mycket intressantare.

 5. Anita Toropainen skriver:

  Hej

  Mycket bra förklaring testade det i helgen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *