Olika kameramodeller

Kompaktkamera
Den vanligaste konsumentmodellen är kompakta digitalkameror, en så kallade kompaktkamera. Kompakta digitalkameror är billiga, små och enkla att ha med sig.

Ljusstyrkan är ofta dålig på dessa kameror. Det resulterar i att blixt ofta krävs när man är inomhus. Möjligheten till att använda hög iso är också begränsad bland kompaktkameror. Detta gör det redan dåliga ljusinsläppet ännu sämre att hantera.

Alla kompaktkameror har fasta objektiv. Du kan alltså inte byta objektiv vid behov. Däremot har alla zoom. Hur mycket som de har skiljer sig mycket från modell till modell.

Kompakta systemkameror
En något mer avancerad modell av kamera är en kompakt systemkamera. “Kompakt systemkamera” är inget vedertaget begrepp. Jag tycker att det är ett bra namn som förklarar vad den kategorin innebär. Modellen brukar ibland kallas “långzoom”.

Denna kamera har ett fastmonterat zoomobjektiv, är alltså inget riktig systemkamera. Modellen brukar till skillnad från kompaktkameror zoomas och fokuseras via ringar på objektivet. Objektivet är ofta bättre och ljusstarkare än objektiven på kompaktkamerorna.

Blixt brukar finnas och även ofta en tillbehörsko, så möjlighet till extra blixt finns. Modellen är betydligt större och ofta dyrare än kompaktkameror och erbjuder stora möjligheter till manuella inställningar.

Spegelreflexkamera
En systemkamera med spegelreflex sökare, så kallad spegelreflexkamera, är den mest avancerade modellen. De har utbytbara objektiv vilket ger oändlig flexibilitet. Ljusstyrkan på objektiven varierar mellan olika objektiv. Så man har möjlighet att själv välja, oftast beroende på vad plånboken tillåter.

När man fotograferar med en spegelreflexkamera måste man titta i sökaren, det lilla hålet på kameran. Andra kameramodeller visar sökarbilden på sin stora display och många fotografer använder diplayen som sökare. Det börjar komma spegelreflexkameror med möjlighet att använda displayen som sökare. Men det är fortfarande ganska ovanligt, Canon EOS 40D och Canon EOS 450D är två kameramodeller som har den möjligheten trots att de är spegelreflexkameror.

Vilken modell ska jag välja?
Gör vårat enkla test och få reda på vilken kameramodell du ska välja.

3 kommentarer till Olika kameramodeller

 1. Chris skriver:

  Man kan ju lägga till att det även finns något som heter mätsökarkamera eller “Rangefinder camera” på engelska.

  Dessa kameror tillverkas än idag och är lite dyrare. De är små och kompakta men man kan byta objektiv på dem för det mesta. Leica, Voightländer-Bessa och Zeiss IKON är exempel på moderna mätsökarkameror.

  En mätsökarkamera har ingen spegel mellan “filmen” och objektivet, därför kan man göra dessa kameror mindre.

  Avståndsmätningen sker genom en särskild strålgång parallellt med objektivets axel. Två bilder skapas i sökaren genom två siktlinjer. Den ena siktlinjens riktning kan regleras genom ett vridbart prisma (vilket sker automatiskt när avståndsinställningen ändras på objektivet). När de två bilderna av motivet sammanfaller är kameran inställd på det avståndet.

  Mätsökaren är en utveckling av den lösa avståndsmätaren som fanns till vissa kameror i fotograferingens ungdom, vilken så småningom byggdes in i kameran.

 2. seochtamed skriver:

  Ytterligare fördelar med mätsökarkamrorna är att optiken blir fysiskt/optiskt närmare filmen/sensorn,
  och mindre skjuter ut ur kameran samt blir lättare.
  Dessutom blinkar inte en mätsökarkamera utan man ser motivet även under exponeringen.
  RF kamror är små, diskreta, kompakta och lämpar sig för snabb fotografering.

 3. Mats Gustafsson skriver:

  Jag har aldrig hört talas om ¨kompakta sysemkameror¨, Antingen är det en systemkamera eller är det en kompaktkamera. Kompaktkameror finns i många olika utföranden. Den som här felaktigt kallas ¨kompakt systemkamera¨ förmodar jag är den som jag kallar ¨super-zoom kompakt. Typ Nikon Coolpix P900 eller Canon Powershot S x 50 IS.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *