Att fotografera med solen i ryggen är ett säkert sätt att få just snabb slutartid. Men blir det alltid snyggast? Knappast. Många gånger är det snarare riktigt snyggt med motljus.

Motljus skapar här vinterkänsla och tar fram formerna i snön och frosten på grenarna.

Samma motiv som ovan fast med solen i ryggen. Betydligt plattare och tråkigare resultat, tycker jag.
Den absolut mest fotograferade motljusbilden, som nästan alla tagit, är en klassisk solnedgång. Det går förstås att använda motljus i många fler tillfällen.

En klassisk motljusbild är solnedgången.
Det kan vara lite knepigare att få till bilderna, men lyckas du kan resultatet bli desto bättre. För att lyckas med motljusbilder bör du känna din kameras ljusmätare och kunna använda exponeringskompensation eller manuellt läge på kameran.
Mitt förslag är att du använder manuell (M) och gör alla inställningar själv. Testa dig fram till en passande inställning helt enkelt.
Var inte rädd för siluetter när du fotograferar motljusbilder. En siluett mot en ren bakgrund kan vara otroligt snyggt.

Trädet i förgrunden blir helt svart, en siluett, eftersom ljuset kommer från andra sidan trädet.
Motljusbilder kan ge linsöverstrålning, eller flare som det också kan kallas och ströljus. Dessa uppstå när ljus reflekteras inne i objektivet. Dyrare objektiv är ofta antireflexbehandlade och ger mindre linsöverstrålning. Själv tycker jag inte det behöver vara fel med lite linsöverstrålning i en bild. Det är upp till var och en.
Nästa avsnitt i fotoskolan – Zoom förändrar världen
Pingback: Fotoskola - Fotoskola – avsnitt tre
Det hade varit bra om du angivit kamerainställningar för de bilder du visar.
Jag är amatör och har precis börjat med systemkamera.