6. Perspektivet

Väldigt många fotografier tas på stående fot från ansiktshöjd. Vågar man testa något annat så kan bilderna bli mycket bättre.

Här är Tv-tornet i Berlin taget från ett långt avstånd. Inget fel på bilden i sig, men tornet framstår inte som speciellt högt, tycker jag.

Här är samma TV-torn. Nu står jag alldeles intill tornet och fotograferar i princip rakt upp. Skapar en intressant symmetri och ett mäktigt torn.

Grodperspektiv, att till exempel lägga sig på marken, kan ofta ge spännande bilder. Speciellt när man fotograferar husdjur, barn och blommor. Det kan även ge intressanta bilder på andra motiv så som till exempel bilar.

Denna bild är tagen i marknivå med kameran riktad lite uppåt för att få bilen att se stor och mäktig ut.

Fågelperspektiv, att fotografera från en höjd, kan även det ge bra bilder. Dels ser man motivet från en mindre vanlig vy, vilket bara det kan göra bilder intressantare.

Tack vare det låga perspektivet och att jag fotograferar snett uppåt får stensluttningen enbart himmel som bakgrund.

Man brukar även kunna få en mindre rörig bakgrund om man fotograferar i grod- eller fågelperspektiv. Om du till exempel ligger på gräsmattan och fotograferar en blomma eller din hund så kan du på det viset lyckas få enbart himmel som bakgrund. Vilket gör bakgrunden renare och fokus hamnar verkligen på blomman eller hunden. Inget i bakgrunden konkurrerar om uppmärksamheten.

Nästa avsnitt – Ta tid om du har tid

En kommentar till 6. Perspektivet

  1. Pingback: Fotoskola - Del 6 i fotoskolan ”Ta bättre bilder”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *