3.2 Programautomatik – P

Antingen börjar man direkt med programautomatik eller som ett andra steg efter att ha använt helautomatik. Börja med normalprogrammet – läge P. Det är ett automatiskt läge som ger något fler möjligheter att påverka kameran än vad helautomatik gör.

Möjligheter att ändra
När kameran är inställd på programautomatik sköter kameran allt, precis som helautomatik. Man har däremot möjlighet att påverka följande: Slutartid, bländare, ISO och filformat.

Förhållandet mellan slutartiden och bländaren påverkar hur ljus eller mörk en bild blir. Programautomatik ställer in rätt förhållande. Det man kan göra är att ändra antingen slutartiden eller bländaren. Om man ändrar slutartiden så kommer kameran ändra bländaren så förhållandet fortfarande är rätt. Och samma sak om man ändrar bländaren

För att ändra slutartid och bländare i P-läget måste man först rikta kameran mot motivet och trycka ner halva avtryckaren. Då räknar kameran ut en passande slutartid och bländare. När man gjort detta kan man släppa upp knappen och ändra slutartiden och bländaren med ratten uppe på kameran (vid avtryckaren).

ISO påverkar också bilden. Man kan ställa in kameran på automatiskt val av ISO eller välja ett fast ISO-värde själv. Automatisk ISO är bra för nybörjare.

När det kommer till filformat så öppnas nya möjligheter i P-läget. Man kan i detta läge använda RAW istället för det vanliga formatet JPEG.

Nästa avsnitt: Slutartidsprioritet – Tv

10 kommentarer till 3.2 Programautomatik – P

 1. Sven Lindahl skriver:

  Inte alla systemkameror medger automatiskt val av ISO.

 2. Karie skriver:

  Hur ställer jag in kameran när jag vill ta bilder där det jag ska fotografera rör sej fort? Alltså sport, jag har sportläget inställt, men det blir suddigt ändå..

 3. Rickard skriver:

  Hej Karie!

  När man till exempel fotograferar sport brukar valet Tv vara bra. Då ställer du in tiden själv och på så vis slipper du suddiga bilder.

 4. Britta skriver:

  Hej!
  Har precis skaffat min min första systemkamera, en Canon EOS500D, och tycker att sidan är Canonbra!
  Har märkt att om jag går in i Programautomatik – P så kan man INTE ställa in slutaren och bländaren som det står på denna sidan.
  Jag skulle även vilja få en liten guide till vad som menas med Creative Auto – CA samt vad som menas med Skärpedjupsautomatik – A-DEP!

 5. Rickard skriver:

  Förstår att det kanske krävs en bättre förklaring angående att ändra slutartid och bländare i P-läget. Tack för feedbacken!

  Man måste först rikta kameran mot motivet och trycka ner halva avtryckaren. Då räknar kameran ut en passande slutartid och bländare. När man gjort detta kan man släppa upp knappen och ändra slutartiden och bländaren med ratten uppe på kameran (vid avtryckaren).

  Hoppas det fungerar med din kamera då!

  Jag ska ta mig en funderare på om jag ska lägga till CA och A-DEP. De borde förstås vara med.

 6. Britta skriver:

  Okej! Nu fattar jag! Tack!

 7. Lissan skriver:

  Vad är ISO?

 8. Dragan skriver:

  Hur ställer jag in kameran för att fotta inomhus (glödlampa).
  Ej ” Auto”

 9. jacob korander skriver:

  Hej jag har varit foto intresserad i ett två år och har precis skaffat en systemkamera, men jag vill ha tips på hur man utnyttjar regnet på dagen…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *