Cirkulärt Polarisationsfilter

Polarisationsfilter, eller polfilter som det ibland kallas, är ett tillbehör som skruvas på framför objektivet. Effekten av ett polfilter är att man får bort blänk i till exempel glas och vatten. Man kan alltså reducera oönskade reflexer när man fotograferar genom glas.

Ett exempel på ett sådant tillfälle kan vara om du vill fotografera när du åker bil eller buss. Att ta igenom en bilruta brukar ofta leda till fula reflexer. Effekten uppstår både när man tar utifrån och inifrån bilen. Speciellt märks detta om det är väldigt soligt ute.

polfilter-1.jpg
Exempel på bild genom fönster utan Polfilter.

polfilter-2.jpg
Denna bild är tagen med korrekt inställt polfilter på kameran.

För att det cirkulära polfiltret ska ge den önskade effekten måste det ställas in före fotograferingen. Polarisationsfiltret består av två delar. Den ena delen sitter helt fast på kamerans objektiv. Den andra delen, som är ytterst, går att vrida på. Det är genom att justera den vridbara delen man får polfiltret att ta bort reflexer. Polfiltret måste ställas in olika beroende på hur du håller kameran. Samma inställning fungerar inte för både stående och liggande bilder.

Polfilter lämpar sig även vid utomhusfotografering. Färger, speciellt himlen, får en djupare färg. Om du är ute och använder polfilter så kan fönster på hus se konstiga ut. Polfiltret tar ju bort reflexer. Speglingar i vatten försvinner också till stor del. Det kan ju vara en önskad reflex. För att få fram de eventuellt önskade reflexerna så vrider man på polfiltret samtidigt som man tittar i sökaren. Då ser man när resultatet blir bra.

polfilter-4.jpg
Bilden är taget med polfilter. Önskade reflexer i fönstrena saknas.

polfilter-3.jpg
Här är bilden tagen utan polfilter, då ser vi reflexer i fönstren. Vilket i detta fall är önskvärt.

Ett cirkulärt polfilter är ganska dyrt. Det är dock ett mycket bra tillbehör om man vill fotografera på bil- eller bussresan. När man köper ett polfilter måste man veta vilken storlek man ska ha. Storlekarna mäts i millimeter (mm). Man kan läsa på sitt objektiv vilken storlek som passar.

3 kommentarer till Cirkulärt Polarisationsfilter

 1. Sebastian Grans skriver:

  Vad jag förstår så finns det även linjära polariseringsfilter. Vad är skillnaden?

 2. Rickard skriver:

  Då man inte (längre?) använder linjära polfilter inom foto så vet jag mycket lite om dem.

  Rätta mig om jag har fel, men jag tror det ligger till så att linjära kan vara horisontella eller vertikala. Ett cirkulärt vrider du till det tar bort den reflex du vill ha bort, detta går inte med linjära.

  Det har visst också med autofokus att göra. Jag vet inte speciellt mycket om det. Kanske någon annan vet, skriv i forumet i så fall: https://www.kameravaskan.se/forum.

 3. Urban skriver:

  Ett cirkulärt polarisationsfilter bryter upp polariseringen när ljuset går ut. Det tar alltså emot polariserat ljus men lämnar ifrån sig opolariserat. Det behövs om ljuset ska reflekteras i icke-metalliska ytor efter filtret, exempelvis i prismat i en prismasökare. De första cirkulära filtren kom till filmkameror med stråldelare och till en kamera från Canon som hade spegel av en tunn film (Pellix). Dessa reflekterar ljuset polariserat, och om polariseringen inte var cirkulär efter filtret kunde det bli helmörkt i sökaren.
  Jag tror inte att alla polfilter är cirkulära; de cirkulära var dyrare än de enkla.
  Möjligen behövs avpolariseringen för autofokus och exponeringsmätning i moderna kameror.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *