4.3 Bländare

Bländaren är ett hål i objektivet där ljuset kommer in till kameran. Hålet är sådant att det kan variera i storlek. Öppnar man upp hålet kommer det in mer ljus, minskar man det kommer det in mindre ljus.

Bländarvärdet anges med tal som f/4, f/5.6 eller liknande. Ofta anges bländaren utan “f/”, alltså bara 4 eller 5,6 osv. Eftersom bländarvärdet anges som ett bråktal innebär det att en större siffra ger en mindre öppning.

Hur använder man bländare?
Att använda en stor bländare, alltså ett stort hål, går det fortare att ta bilden jämfört med om bländaren var mindre. Utöver att det kommer in mer ljus så gör en stor bländare att en mindre del av bilden blir i fokus än vad det blir av en liten bländare. En stor bländare ger ett så kallat kortare skärpedjup.

Genom att känna till hur bländaren påverkar skärpedjupet kan du som fotograf ställa in en bländare som passar för att få ett lagom skärpedjup. Vid porträtt på en person kan det vara fint med stor bländare. Vid stora landskapsvyer kan det däremot passa med en liten bländare, som ger ett stort skärpedjup, där mycket av bilden blir i skärp.

Avancerat om bländare
Bländarvärdet är ett mått på bländaröppningens diameter. För att räkna ut diametern byter man ut f:et mot objektivets brännvidd. Låt oss säga att brännvidden är 100mm. Vid bländarvärdet f/4 blir alltså bländarens diameter 25mm (100/4 = 25mm).

Påverkar bildskärpan
När bländaren är öppnad maximalt (t.ex 2,8 eller 3,5) brukar många objektiv få det svårt att ge riktigt bra skärpa i bilden. Jag brukar beskriva det som att bilden blir “krämig”. Skärpan blir inte knivskarp även om fokus är satt på rätt ställe.

För att uppnå den bästa skärpan bör man blända ner 2-3 hela bländarsteg, t.ex från bländare 2,8 till 8.

Nästa avsnitt: Fast och zommobjektiv

8 kommentarer till 4.3 Bländare

 1. Kryman skriver:

  Påverkar bildskärpan
  Vid bländar 8-11 ger objektivet skapats möjliga bilder. Vid större och mindre bländare avtar skärpan en aning.

  Helt obegripligt

 2. clmd skriver:

  Jag håller helt med. Detta borde omformuleras.

  Annars “so far so good”

 3. Rickard skriver:

  Omformulerat. Tack för feedback båda två.

 4. Richard skriver:

  Tips på inställningar för bra sportbilder?

 5. Rickard skriver:

  Ofta kan det krävas att man använder objektivets största möjliga bländare. Detta dels om det är rörig bakgrund som man vill “smeta ut” med oskärpa och dels för att uppnå så snabb slutartid som möjligt.

 6. Gabriella skriver:

  Om jag vill göra följande:
  Ta porträttkort, alt. Filma porträtt och vill att i stort sett bara personen på bilden ska synas. Resten vill jag ha oskarpt.
  Gör jag bäst i att köpa ett 85mm eller 50mm objektiv då? Och är det bättre med ett med f/1.8 än 2.8?

  Tack för bra blogg!

 7. Welat skriver:

  Väldigt givande.
  Tusen tack.

 8. Nellie skriver:

  Jag är ganska ny på att fotografera och har en Nikon D3100 som jag vill lära mig fotografera porträtt med, men förstår verkligen inte hur man ställer in sin bländare. Det jag behöver hjälp med är inställningarna, inte bara vad olika delar av inställningarna är utan hur man just ställer in dem. Tack för en superbra sida :)

  //Nellie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *