Förhandsgranska skärpedjupet

Oavsett vilket programläge och inställning du använder brukar digitala systemkameror alltid använda största bländaren innan du tar din bild. Det är när du trycker på avtryckaren som kameran ändrar till vald bländare. Detta kan vara missvisande ibland.

Låt oss säga att ditt objektivs största möjliga bländare är 2,8, men du har ställt in kameran att bilden ska tas med bländare 11. När du då tittar i sökaren så kan skärpedjupet vara mindre än det faktiskt blir när du tar bilden.

Ovan ser du en bild på hur det såg ut i sökaren. Kameran var inställd på bländare 11. Trots detta så visas bilder med extremt kort skärpedjup (i sökaren). Bilden här under visar hur bilder faktiskt blir. Eftersom man i det här fallet luras av sökaren så kan det vara bra att känna till knappen för att se det faktiska skrärpedjupet.

På Canons systemkameror finns det på framsidan en knapp för att kontrollera skärpedjupet innan man tagit en bild. När man håller in den knappen ändrar kameran bländaren till den som är inställd. Det brukar även göra att sökaren bild mörkare. Men med hjälp av den knappen kan man i alla fall få en förhandsvisning på skärpedjupet.

Denna funktion är bra framför allt när du vet att du vill ha en viss del av bilder helt skarp. Exempelvis vid ett gruppfoto där människor stor olika långt ifrån kameran. Om du då vill kontrollera att alla kommer bli skarpa så kan du göra det genom att trycka in knappen för förhandsvisning av skräpedjup.

Observera 1. Om kameran är inställd på att fotografera med störta möjliga bländare så kommer det inte hända någonting när du trycker på knappen.

Observera 2. Knappen för skärpedjupskontroll påverkar inte hur bilden kommer att tas. Det är enbart ett förhandsgranskning av skärpedjupet.

En kommentar till Förhandsgranska skärpedjupet

  1. Pingback: Fotoskola - Kolla skärpedjupet innan du tar bilden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *