Fotografera panorama

Panorama är en bild som visar väldigt mycket av en vy. Oftast åstadkoms detta genom att man sätter ihop fler bilder tagna av samma motiv. Det klassiska är att man tar flera bilder och vrider kameran i sidled. När man sedan sätter ihop dessa bilder blir det en väldigt bred bild. Att fotografera dessa bilder som sedan ska sättas ihop kräver lite planering och lite kunskap.

För riktigt bra panorama behöver du:
Sätta kameran i manuellt läge och ställa in exponeringen själv.
Ett stativ med vattenpass.
Ett panoramahuvud till stativet.
Ett program som sätter ihop bilderna.

Sätta kameran i manuellt läge och ställa in exponeringen själv

Ett panorama måste fotograferas med kameran i läget för manuella inställningar, både för exponering och fokus (M och MF). Om du struntar i detta kommer det bli problem vid sammanfogningen av bilderna.

Om du är ovan med M så kan detta tips hjälpa. Sätt kameran i läge Av och välj en ganska stor bländare, t.ex. 8. Rikta kameran mot motivet, tyck mer halva avtryckare och läs av slutaren. Vrid dig lite i sidled och tryck ner halva avtryckaren igen och läs av. Gör detta ett par gånger. Om du får olika slutartider så kan du lägga dig någonstans mitt emellan de resultat du får. Låt säga att du får 1/200, 1/300, 1/125. Då kan du välja 1/250.

Slå över kameran till M och ställ in bländaren (8 om du valde det) och slutartiden (1/250 i exemplet ovan). Nu är du redo att fotografera.

OBS! Även fokus ska vara manuell (MF). Oftast är oändligt (∞) det bästa valet.

TIPS: En liten bländare (högt tal) är bra att välja. Då får man så mycket som möjligt i skärpa.

Ett stativ med vattenpass

För att göra det så enkelt som möjligt vid sammanfogningen är det bäst att ha ett stativ och att det står helt rakt. Om bilderna lutar så kan det bli problem. Ett stativ är inget krav, men något som verkligen är bra att ha vis panoramafotografering. Har du inget stativ så kan du förstås prova hur det går ändå.

Ett panoramahuvud till stativet

För att ihopsättningen av bilder ska gå små smidigt som möjligt använder man ett panoramahuvud till stativet. Dels så du kan ta stående bilder. Vilket är väldigt bra. Det som dock är den absolut viktigaste funktionen är att det panoramahuvudet eliminerar parallaxproblem.

Parallax är en typ av 3D-effekt som inte är bra när man fotograferar panorama. För att visualisera vad parallax är kan du ställa två eller tre stolar på rad. Gärna men den närmaste väldigt nära och den längst bort flera meter bort. Titta (antingen vanligt eller via kameran) så du ser alla stolarna på led rakt fram. Vrid nu huvudet eller kameran en aning åt sidan. Nu ser du att stolarna flyttar sig olika mycket åt sidan. Den närmaste ganska mycket och den längst bort väldigt lite. Detta är parallaxproblemet. När man ska sammanfoga bilderna till ett panorama vill man inte ha denna effekt.

Ett program som sätter ihop bilderna

Det finns många program som kan sätta ihop bilder till en panoramabild. Ett program jag gillar är PTGui. Det fungerar väldigt bra till alla typer av panorama. Ett gratisprogam som fungerar både till Mac och PC är Hugin. Funktionen finns även i Adobe Photoshop och Adobe Photoshop Elements.

Saknar du stativ och panoramahuvud så är det enklast att få bra resultat och motivet du fotograferar är långt borta. Ska du fotografera saker som är nära dig blir det väldigt svårt på fri hand. Men om allt i motivet är långt borta kan det gå bra.

Panorama

10 bilder som ska bli ett panorama.

Ovan är 10 bilder som är tagna på frihand från Stadshuset i Stockholm. Eftersom bilderna togs på frihand har jag sett till att överlappa ganska mycket. Det bästa oavsett stativ eller inte är att man låter bilderna överlappa 50%. Men har man bra utrustning kan en smalare strimma räcka.

Panorama

Bilderna är sammanfogade med PTGui.

Bilden ovan är resultatet som kom ur PTGui. Så bevisligen går det att göra panoramabilder med enklare utrustning än vad jag skriver ovan. Men det är under gynnsamma förhållanden. Testa gärna på frihand, men bli inte förvånad om programmet som sammanfogar får problem.

En kommentar till Fotografera panorama

  1. Pingback: Kameraväskan.se » Fotografera panorama

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *