Jämföra zoom på olika kameror

Häng med nu, för nu blir det ännu krångligare! För att kunna jämföra olika kameror med varandra, till exempel kompakta digitalkameror som är den vanligaste modellen folk har (men det gäller även systemkameror). Då måste man känna till kamerans cropfaktor.

Mer exakt vad cropfaktor är förklaras i en denna artikel.

Låt oss jämföra två digitala kompaktkameror båda med 3x zoom. Vi ska ta reda på vilken vi kommer närmast med när vi zoomar. Slarvig sagt vill vi ha så mycket zoom som möjligt. Kamera 1 har brännvidden 4-12mm och en cropfaktor på 5. Kamera 2 har en brännvidd på 5-15mm med en cropfaktor på 3.

Bortser man från cropfaktorn så verkar ju kamera 2 ha mer zoom. Den har ju ett större tal på sin brännvidd. 15mm är ju mer zoom än 12mm. Men det är här cropfaktorn kommer in. Brännvidden ska multipliceras med cropfaktorn för at vi ska få jämförbara siffror. Låt oss se vad det då blir.
Kamera 1: 4mm x 5 = 20mm, 12mm x 5 = 60mm. Kamera 1 får alltså 20-60mm.
Kamera 2: 5mm x 3 = 15mm, 15mm x 3 = 45mm. Kamera 2 får alltså 15-45mm.
Då märker vi genast att Kamera 1 har större tal på sin brännvidd, alltså kommer man närmare motivet med Kamera 1.

Det man gör när man multiplicerar brännvidden med cropfaktorn är att man får fram vad objektivets brännvidd motsvarar på en kamera med 35mm-film (gamla analoga kameror) eller för den delen en kamera med en så kallad fullformatsensor. Vilket det är ytterst få kameror som har, men det finns några olika modeller.

Det värdet man får fram är jämförbart med vilken kamera som helst. Därför bör man använda det värdet när man frågar om hur mycket zoom en kamera har. Be säljare räkna ut det åt dig om det inte redan är angivet vad objektivets brännvidd motsvarar på 35mm-kamera.

Använd detta verktyg för att se bilder och jämföra olika zoom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *