Kromatisk aberration

Kromatisk aberration upplevs som en färgblödning eller färgförskjutning i bilden. Ofta ser man färgerna lila och grön separerade som skugga runt en kontrastrik kant. Färgförskjutningen beror på att ljuset bryts olika i objektivets lins. Vissa våglängder, läs färger, bryts brantare än andra. I enklare objektiv är kromatisk aberration vanligare, speciellt i de yttre delarna av bilden.

kromatisk-aberration-2.jpg

Exempel på kromatisk aberration. Klicka på bilden för att se färgförskjutningen tydligare (just i denna bild är det blåa linjer längs bladkanten).

kromatisk-aberration-3.jpg

Här är samma bild med justerad i Adobe Photoshop Lightroom som har ett reglage för att ta bort kromatisk abberation.

 

4 kommentarer till Kromatisk aberration

 1. christoffer skriver:

  Hur gör man då i Lightroom för att ta bort kromatisk abberation ?

 2. Josef Johansson skriver:

  Under verktygsfeltet “develop” finns det ett verktyg som heter “chromatic aberration”. Det finns två reglage: Red/cyan och blue/yellow, beroende på hur den kromatiska abberationen har yttrat sig på bilden i fråga. Svårare än så är det inte =)

 3. Carla skriver:

  Att köpa ett objektiv som vissa säger har kromatisk abberation, är det dåligt? Alltså, borde man avstå från att köpa det då??

 4. Rickard skriver:

  Ska jag svara kategoriskt ja eller nej så säger jag nej, du behöver inte avstå för det. Val av objektiv tycker jag inte har framför allt med kromatisk aberration att göra. Men om kraftig aberration är 1 av många svaga punkter så kanske man ska fundera en gång till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *