Mellanringar

mellanringar-1.jpgMellanringen är ett rör som monteras mellan kamerahuset och objektivet. Effekten blir att man kan fokusera närmare kameran. Dessvärre stjäl mellanringen ljus. Det innebär att du måste ha lite längre slutartid än du annars hade behövt. Problemet med det är att bilderna kan bli skakiga.

Har man en mellanring monterad på kameran så försvinner möjligheten att fokusera på oändligt avstånd. Du kan alltså inte använda kameran till något annat än makrofotografering om du monterat en mellanring.

mellanringar-2.jpg

3 kommentarer till Mellanringar

 1. Tessan och "pälsbollarna" skriver:

  En liten fråga då…Det finns ju även “närbildsfilter” med olika dioptri mått ( jag vet att det säkerligen heter ngt annat på “fotospråk;))x1 upp till x10 hur funkar dessa? för dom är ju väldigt billiga om man nu inte är så “tät” för ett macroobjektiv;) Jag är ju nybörjare med en otrolig entusiasm eftersom jag bara ÄSLAKAR fota, men kan så lite:(

  Må gott!

 2. Wiktoria Heinz skriver:

  Svar till Tessan
  Närbildslinser är helt ok att börja med. De är ofta hyfsat skarpa mitt i bilden, men blir suddigare utåt kanterna. Ofta har det inte så stor betydelse, eftersom det oftast är någon detalj i mitten (blomma, insekt osv) man vill avbilda. Det kan tom vara en fördel att det är lite suddigt runtomkring. Om du ska fota makro skulle jag dock lägga en slant på ett bra stativ. Skärpedjupet blir väldigt kort och man “skakar” sig lätt ur fokus. Sen brukar jag använda vanliga a4 papper. Ett mörkare som bakgrund (vid behov) och 1-2 vita för att reflektera in mer ljus. Macrofoto blir bäst mulna dagar faktiskt. Lycka till!

 3. Stefan Lövgren skriver:

  Hej,
  Vilken mellanring ska jag köpa till Canon EOS 1200D? Ge mig gärna tips genom en länk till en försäljare på nätet.

  Mvh // Stefan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *