Snöflingan på Canons kameror

På ett flertal av Canons spegelreflexkameror (350D, 450D, 40D, 5D osv) finns en knapp med något som skulle kunna se ut som en snöflingan som symbol. Den knappen används till att låsa ljusmätningen. När kameran är inställd i vilket läge som helst förutom M (manuell), till exempel P, Av, Tv eller andra automatprogram så som sport eller porträtt. Då sker ljusmätningen när avtryckaren trycks ner halvvägs. Har man dessutom kameran inställd på autofokus så ställs även fokus in samtidigt som ljusmätningen.

snoflingan-1.jpgDet är just när man använder sig av autofokus denna snöflinga kommer till användning. För att använda funktionen gör du som följer. Ställ kameran i något av lägena P, Av, Tv eller A-DEP. Rikta in kamera mot det du vill ljusmäta emot. Tryck in snöflingan. Rikt om kameran (om så önskas) och tryck ner avtryckaren halvvägs och se till så att kameran autofokuserar på det du vill att den ska göra. Tryck sedan av avtryckaren helt när du är nöjd.

På detta vis kan du använda kamerans automatik lite effektivare. Du kan alltså ljusmäta på ett ställe, till exempel en person. Sedan flytta kameran så personen hamnar i utkanten av bilden och när du sedan trycker ner avtryckaren kommer kameran inte göra en ny ljusmätning utan bara ställa in fokus.

Hur många som använder denna knapp är jag mycket osäker på. Jag har inte träffat på någon som använder den över huvudtaget. Något frågade mig vad knappen var till för och kom själv med förslaget att det var för att fotografera i snö. Personen hade fått bättre bilder i snö med denna inryckt.

7 kommentarer till Snöflingan på Canons kameror

 1. Pingback: Kameraväskan.se » “Snöflingan” på Canonkameror

 2. Cladam skriver:

  Kan ni inte lägga upp en liten bild på denna snöflingeknapp som man blev riktigt nyfiken på då det är inget alls man reflekterat över på kameran man har.

 3. Rickard skriver:

  Jo, självklart ska vi göra det. Nu finns det en bild. Tack för din synpunkt!

 4. Marit Solblad skriver:

  Hallå.. jag har ett ypperligt tillfälle när denna knapp kan användas. Om man plåtar bröllop och ska få en schysst inmarsch i kyrkan utan blixt är denna “snöflinga” helt perfekt. Man ljusmäter på golvet framför brudparet för att sen rikta om kameran mot brudparet. Annars råkar man nämligen i princip alltid ut för motljus från dörrarna på kyrkan som offtast står öppna när brudparet tågar in. Jag har haft jättemycket användning av funktionen. Det ända jag undrar över är hur man snabbt blir av med inställningen, den hänger ju kvar ett antal sekunder och måste man göra en ny ljusmätning snabbt blir det problematiskt. Det jag gjort nu är att snabbt trycka på play-knappen för att få bort den. Men det borde finnas något smartare och snabbare sätt.. Tacksam för svar.
  /Marit

 5. S skriver:

  Kolla i meny-inställningar om det finns en “toggle”. Alltså du trycker på snöflingeknappen för att slå på funktionen, sedan trycker du igen för att slå av. Detta tar längre tid än om man sätter snöflingelås AV. På min Sony A300 så heter funktionen AEL och i menyn kan man välja: AEL-knapp > AE-lås
  > AEL intryckt

  I läget “AE-lås” så slår jag på den med snöflingeknappen och den håller kvar ljusmätningen tills dess att jag trycker på den igen.

  I läget “AEL intryckt” så hålls ljusmätningen kvar under tiden jag håller knappen intryckt.

 6. Fanny skriver:

  På min Pentax K200D finns också en AE-L knapp som på S A300. Jag som plåtar mycket natur i olika ljussituationer tycker den knappen är användbar i motljus, då är det bara å rikta kameran mot himlen bakom och trycka på knappen och sedan fokusera på motivet. Jättesmart ! När AE-L knappen har tryckts in syns en – som vid Canons AE-L knapp – en snöflinga.

 7. Björn Gevert skriver:

  Haha,
  Roligt, – bra bilder i snö! ;)
  Tack för en väldigt bra guide förresten. Har just köpt min första fullformatare, så jag behöver läsa på!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *