Automatisk ljusmätning

Ljusmätning gör kameran automatiskt i alla olika lägen så som Av, Tv, P. Alla utom läget M. Det brukar normalt finnas tre olika inställningar för hur kameran ska göra ljusmätningen. De kan heta lite olika och kan till exempel vara punktmätning (spot), centrumvägd eller evaluerande. Vilken inställning man bör använda är beroende på tillfället.

Punktmätning mäter ljusstyrkan på en mycket liten del av bilden (mellan 3-10%) och är bra om man till exempel fotograferar ett ansikte i motljus och endast bryr sig om att ansiktet blir bra exponerat. Centrumvägd mätning innebär att kameran ställer in exponering efter den mittersta delen av bilden (centrum). Evaluerande är en mätning som ger ett genomsnitt över större delen av bilden och passar bra vid många tillfällen.

Problemet med spotmätning är att om den lilla yta där ljuset mäts är väldigt ljus eller väldigt mörk jämfört med resten av bilden så kommer hela bilden bli antingen över- eller underexponerad. Problemet med centrumvägd mätning kan vara att exponeringen endast baseras på mittersta delen av bilden och liknande problem som för spotmätning kan då uppstå. Evaluerande mätning lämpar sig inte i kontrastrika miljöer, då kameran inte vet vad som är viktigast i bilden, alltså vad du som fotograf helst vill ska bli korrekt exponerat.

spotmatning-1.jpg
Exempel problem med spotmätning. Mätningen är gjort på en mörk del av statyn och bilder blir då överexponerad.

evaluerande-1.jpg
Exempel från samma motiv som ovan, fast här med evaluerande. Eftersom det är mulet så blir exponeringen helt ok över hela bilden.

Om man vill att kameran ska sköta ljusmätningen och samtidigt kunna få bilden som man själv vill så krävs det att man fotograferar en del och tittar på sina bilder så man lär känna sin kamera och hur den fungerar. Det finns inget som är mer rätt så länge du kan hantera det och får den exponering du önskar. En metod som kan fungera är att använda evaluerande mätning tillsammans med exponeringskompensationen. När du vet hur din kamera “tänker” så kan du förutse om du behöver över- eller underexponera.

2 kommentarer till Automatisk ljusmätning

  1. Daniel skriver:

    Bra info…..

  2. Cristoffer skriver:

    “En metod som kan fungera är att använda evaluerande mätning tillsammans med exponeringskompensationen. När du vet hur din kamera ”tänker” så kan du förutse om du behöver över- eller underexponera.”

    Riktigt schysst tips, som jag använder mig av!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *