Bländare, slutare och ISO

Bländaren sitter i objektivet och är jämförbart med ögats iris, ett hål som kan ändra storlek. Uppgiften bländaren har är att kontrollera hur fort ljuset kommer in i kameran. Man skulle kunna jämföra att ta en bild är som att fylla ett badkar med vatten. Har du en smal trädgårdsslang så tar det längre tid än om du har en stor brandslang. Bländaren i den jämförelsen är alltså slangen. Slangens storlek är som bländarens storlek. Är det ett större hål så kommer det gå fortare att ta bilden.

Slutaren går att jämföra med våra ögonlock. Det är alltså som ett lock eller en gardin i kameran. Blundar du kommer det inte in ljus i ögat. Det är först när du öppnar ögonen som du ser. Stänger du ögat igen slutar du se. Kameran “blundar” ända tills du trycker på kamerans avtryckare för att ta en bild. Då öppnar den snabbt ögat och blundar igen. Det kameran då har “sett” är det som blir en bild i kameran. Vi tar badkarsexemplet igen. Att ta en bild är som att fylla ett badkar. Det är då vredet som slår på och av vattenflödet som är slutaren. Bilder som blir för mörka kan man säga är när man stängt av kranen för tidigt, då blir inte badkaret fult. Låter man kranen stå på för länge så rinner vattnet över kanten och bilderna blir för ljusa.

ISO är ett tal som beskriver hur snabbt en bild kan bli tagen. Om man har ett lågt tal så tar det längre tid än om man har ett högt tal. Man skulle kunna jämföra det med människans reaktionsförmåga. Om du blundar och snabbt öppnar ögonen och sedan stänger dem igen. Hur lång tid måste du ha ögonen öppna för att uppfatta vad du ser. Den tiden kan man alltså ändra med hjälp av ISO. Du kan korta eller förlänga kamerans reaktionstid. Med badkarsexemplet kan man säga att ISO är badkarets storlek. Lågt ISO-tal är det samma som ett väldigt stort badkar och ett högt ISO-tal är ett litet badkar. Det tar längre tid att fylla ett stort badkar. Men det är roligare och skönare att bada i ett stort rymligt badkar än ett litet som knappt duger till ett fotbad. Det är alltså så att om man höjer ISO-talet så förlorar man kvalité. Bilderna blir korniga och gryniga och kan förlora båda skärpa och klara färger.

17 kommentarer till Bländare, slutare och ISO

 1. Pingback: Kameraväskan.se » Ny kursavdelning för nybörjare

 2. Rebecca skriver:

  Tack så mycket för denna väldigt bra förklaringen om vad och hur bländaren, slutaren och iso är/fungerar. Jag lärde mig massor av att läsa detta.

  P.s
  Jämförelserna med ögat och badkaret var mycket bra då de fick en att förstå lättare.

 3. Anne skriver:

  Jättebra förklaringar. Väldigt bra jämförelser,mycke pedagogist…
  Tack så mycket !!

 4. malin skriver:

  vilket håll ska man ändra bländaren? Eller finns de kanske bara så att man kan vrida upp till högre tal?

 5. Rickard skriver:

  Kom gärna in till forumet – https://www.kameravaskan.se/forum – om du har frågor.

  Är inte helt hundra på att jag förstår din fråga. Man kan ändra bländaren åt båda hållen. Vrider man till ett högre tal så tar det längre tid för bilden att “bli klar” och motsvarande om man vrider till ett mindre tal så kommer det in mer ljus och därför blir bilden snabbare tagen.

  Men som sagt diskutera gärna foto i forumet.

 6. Patrik skriver:

  Jag kanske bara är dum, men det vore roligt att veta varför man te x ibland vill ha högt ISOtal när bilderna blir sämre, är det för att kunna fota fler foton per sekund?

 7. Magnus skriver:

  inte för att vara sådan, men jag blev bara förvirrad av analogin med badkar och vattenslangar….

  Bländaren – Styr väl bara mängden ljus som träffar sensorn? Större bländare ger mer ljus. mindre bländare, mindre ljus. Ljusets hastighet är konstant och ändras inte pga bländaren.

  ISO talet styr man väl ljuskänsligheten bara? högre ISO ger större ljuskänslighet och tvärtom?
  Visserligen kan man sänka slutartiden genom att höja isotalet. men ISO i sig är väl ljuskänsligheten?

  elelr har jag helt fel? är ju trots allt nybörjare…..

 8. Rickard skriver:

  Patrik:
  Hög ISO, och därmed sämre kvalité, använder man ofta för att korta ner slutartiden till en nivå där kameraskak och motivets rörelse inte skapar rörelseoskärpa. Ofta inomhus eller andra miljöer där det är dåliga ljusförhållande.

  Magnus:
  Bländare styr inte mängden ljus som träffar sensorn. Bländaren är hålet ljuset kommer in igenom. Hålet kan ändras i storlek. Ett större hål gör att mer ljus kommer in. Av den anledningen tar det kortrare tid än om man hade ett mindre hål. Det är bländare tillsammans med slutartiden som avgör hur mycket ljus som träffar sensorn.

  Ex: Bländare 2.8 med slutartiden 1/100 ger lika mycket ljus som bländare 4 med slutartiden 1/50.

  ISO är ett värde på ljuskänslighet. I förklaringen ovan är målet att öka förståelsen med hjälp av liknelser, dock med viss risk för att det kan snurra till det.

 9. Annie skriver:

  äntligen en förklaring som e klar som vatten
  TACK

 10. R Liljekvist skriver:

  Jag tycker att liknelsen är bra och lätt att förstå. Skulle man kunna fortsätta den med att.

  Ljusförhållandet är hur stort tryck man har i slangen? Högt tryck (starkt ljus) och man fyller badkaret snabbare. Med andra ord, man behöver inte öppna kranen så länge eller ha så grov slang.

  Avståndet till motivet på verkar på samma sätt som om man står en bit ifrån badkaret? Ju längre till motivet desto mindre koncentration av ljus träffar sensorn (man spiller vatten som landar på marken mellan slangen och badkaret). Står man närma så träffar högre koncentration reflekterande ljus från motivet sensorn (man träffar med vattenstrålen i badkaret utan att spilla).

  Bara tankar jag fick… har jag tänkt rätt?
  Köpte min första systemkamera för 11 dagar sedan och är fortfarande i läget då myntet inte trillat hela vägen ner. =)

 11. Rickard skriver:

  Ja det är bra tankar. Du har nog förstått precis hur det funkar.

 12. Peter Zügner skriver:

  Jag tycker nog inte att man kan förklara sambandet bättre än så.

 13. Cristoffer skriver:

  “Man skulle kunna jämföra att ta en bild är som att fylla ett badkar med vatten. Har du en smal trädgårdsslang så tar det längre tid än om du har en stor brandslang. Bländaren i den jämförelsen är alltså slangen. Slangens storlek är som bländarens storlek. Är det ett större hål så kommer det gå fortare att ta bilden.”

  Detta är nytt för mig som amatörfotograf.
  Så man ska alltså ha en LÅNG slutartid om man har ett HÖGT bländartal?

  Vad jag har förstått så är det ganska lagom med ett bländartal på ca 5,6 vid porträttbilder. Men vad är då ett lagom bländartal vid landskapsfotografering?
  Kan tilläggas att mitt objektiv är ett 18-55mm.

 14. Rickard skriver:

  Vid landskapsbilder är det inte ovanligt att man använder ett högre tal, eftersom man fått större skärpedjup av det. Större skärpedjup kan vara önskvärt vid just landskapsfoto.

  Givetvis måste man kontrollera så man inte får allt för lång slutartid, speciellt om man tar med handhållen kamera.

 15. Hanna skriver:

  Spelar det någon roll om man byter objektiv? Kan man få lägre iso om man byter objektiv ?? Jag har en lumix GF3 min lägsta iso är 160 jag undrar om jag kan köpa ett objektiv så att jag får iso 100 :) svara gärna på min mail !

 16. Lena skriver:

  Jag undrar vad jag gör för fel när mina inomhusbilder alltid blir för mörka? Jag upplever att motivet alltid blir för ljust och bakgrunden mörk. Kan man bortkomma från detta genom då att höja iso så att slutartiden blir lägre? Eller hur gör jag?
  Jag har en väldigt gammal kamera (nikon d60) och har svårt att höja iso för mycket på denna då jag upplever att bilderna blir extremt gryniga. Jag hoppas att nikon d7100 som jag tänkt att köpa kan ha mycket högre isovärden!!

  Tack för en superbra sida!!!! Du är väldigt pedagogisk och underbart att någon delar med sig av sin kunskap till resten av oss som inte är lika haja :)

 17. Thore Andersson skriver:

  Tack för liknelsen med badkaret, det var till stor hjälp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *