Hur nära kommer jag med zoomen?

En vanlig fråga är hur “nära” man kommer med ett visst objektiv. För att svara på den frågan så måste den formuleras om lite. Det är ju förstås så att man inte kommer närmare med ett objektiv när man zoomar (man står ju stilla), det är motivet som upplevs större. På bilden upplevs det som att man varit närmare med kameran.

Men, närmare än vadå?
Det är just det som är det vi behöver ändra i frågan. Låt oss formulera och (dessvärre) krångla till om frågan lite: Om jag fotograferar med en brännvidd på 25mm och sedan zoomar till 200mm, hur mycket närmare hade jag behövt vara med 25mm för att få motivet lika stort?

Svaret
Den frågan går att svara på, eftersom vi kan jämföra 25mm med 200mm.
Svaret är: När brännvidden fördubblas så halveras (det upplevda) avståndet och motivet blir dubbelt så stort.

Exempel
Låt oss göra ett praktiskt exempel. Vi står på 500 meters avstånd från motivet och fotograferar med 25mm. Om vi går fram så avståndet är hälften, alltså 250 meter, och fotograferar med 25mm. Då är det som om vi istället stått kvar och fotograferat med 50mm. Halverar vi avståndet igen, till 125 meter, så är det som att stå kvar på 500 meter och fotografera med 100mm. Och om vi halverar avståndet igen till 62,5 meter så är vi framme. Att fotografera med 25mm från 62,5 meter är som att fotografera med 200mm från 500 meters avstånd.

Bilderna nedan illustrerar exemplet.

Bilden ovan är tagen från 500 meters håll med brännvidden 25mm. (Avståndet gäller från kameran till en person som står uppe till höger i bild, syns knappt på denna bild)

Bilden ovan illustrerar hur det blir om man antingen står kvar och använder brännvidden 50mm eller går fram till 250 meters håll och har kvar brännvidden 25mm.

Bilden ovan illustrerar hur det blir om man antingen står kvar och använder brännvidden 100mm eller går fram till 125 meters håll och har kvar brännvidden 25mm.

Bilden ovan illustrerar hur det blir om man antingen står kvar och använder brännvidden 200mm eller går fram till 62,5 meters håll och har kvar brännvidden 25mm.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *