ISO i dåligt ljus

ISO är en inställning för hur snabbt sensorn exponeras. Vid ett lågt tal krävs mer ljus än vid ett högt tal. Genom att utnyttja detta kan man undvika röreseoskärpa under dåliga ljusförhållanden, till exempel på kvällen eller inomhus.

ISO 100

ISO 100

ISO 200

ISO 200

ISO 400

ISO 400

ISO 800

ISO 800

ISO 1600

ISO 1600

Klicka gärna upp bilderna och studera. Tittar man på exponeringen så ser man att alla är exakt lika exponerade, ingen är speciellt mörk eller ljus, helt ok exponering helt enkelt. Vad man där emot ser är att på alla utom ISO 1600 har det blivit en klart märkbar mängd rörelseoskärpa.

Om man märker att det bli rörelse oskärpa i bilderna så är slutartiden för lång. Använder man redan största bländaren (vilket annars kunder förkorta tiden). Då är den enda lösningen att höja ISO-talet därför att varje gång man dubblar ISO-talet så halveras slutartiden.

Baksidan med hög ISO är att bilderna blir oftast i ganska dålig kvalité. Med dyrare kameror funkar det ofta att fotografera på relativt hög ISO (800-1600) och ändå få acceptabelt resultat. Riktigt fina systemkameror kan fotografera men ännu högre ISO. Billigare och enklare kameror ger väldigt gryninga och brusiga bilder redan vid medelhög ISO (400-800).

Nedan finns ett exempel på ISO 1600 med en Canon EOS 400D. Klicka på bilden och se hur grynig den är. Det finns ingen direkt skäpa någonstans. Det är dock ingen rörelseoskärpa. Man får ge och ta lite när man fotograferar i dåligt ljus.

ISO 1600 - exempel på grynighet.

ISO 1600 med Canon EOS 400D

7 kommentarer till ISO i dåligt ljus

 1. Hans Falkner skriver:

  Jag har en ide’ att man använder ett objektiv som är ljuskänsligare såpass att man slipper högre iso-tal.

  Tänk ett objektiv som har ljuskänslighet f/1 eller lägre…

  Vad jag förstår har ett objektiv 80mm på f/4 en diameter på 20 mm

 2. Hans Falkner skriver:

  forts.
  …och ett objektiv på 80mm med f/1 skulle alltså ha en bländare-diameter på 8cm! Ljuskänsligt
  Fantastiskt, Javisst!

  Låt oss leka med tanken att öka bländardiametern 2cm (på ide’n ovan), Då får vi en ljuskänslighet på svindlande under f/1 !!!
  Glöm höga iso-tal och korniga och dissiga bilder
  till exempel.
  Då skulle vi ha en diameter på vårt 80mm objektiv på 10cm, men inget omöjligt att bära på!

  Oki, tekniskt ökar glas/prisma-massan till det dubbla. Storleken på objektiven -det samma. Även så priset kanske???

  Men se till resultatet!

  Och den dubbla vikten garderar för mindre rörelseokärpa än dem lättare och skak-kännsligare objektiven.
  (alla känner till att ett tyngre objekt har svårare till småvibrationer än ett mindre och lättare tillika)

  Okey, jag säger inte att alla objektiv skulle följa dessa linjer, men ett eller ett par objektiv skulle behövas vid tillfällen/situationer som kräver dylika.
  (mig veteligen aldrig sett liknande objektiv ngnstans eller än mindre hört talas om?!)

  Jag vet ju inte om det funkar i teorin men skulle gärna vilja veta om-få en förklaring om det inte skulle kunna fungera rent konkret efter alla fysikens lagar.

  spinn vidare tanken…
  Hasse :)

 3. Thomas skriver:

  Det skulle vara häftigt med objektiv med lägre F-tal än 1, dock blir skärpedjupet kanske lite väl kort? Nu finns det fasta gluggar med tex 50mm F1.2 och även 85mm F1.8 men lägsta F-tal jag sett på normalzoom eller telezoom är F2.8.

 4. Chris skriver:

  Canon släppte under normalobjektivs hysterin på 50-60 talet en 50mm lins 1961 med f/0.95 för att brädda Nikons 50mm f/1.1.

  Nikon gjorde även ett 50mm f/1.0 NIKKOR-O som presenterades 1962 men såldes aldrig då Nikon hade valt att sluta saluföra mätsökarkameror till fördel för SLR kameror. Canons objektiv var gjord för deras mätsökarkamera serie Canon 7.

  50mm f/0.95
  http://www.canon.com/camera-museum/camera/lens/s/data/50-85/s_50_095.html

 5. Johanna skriver:

  Denna sidan är super!!! Helt suverän för sånna som mig!

 6. Pingback: Helgläsning och fotolänkar | Bild och foto

 7. Nybbe skriver:

  Någon som vet hur man fotograferar himlen på natten. Runtmånen där det är ljust alltså. Är ganska ny inom fotografering och jag har en Canon 1000D. Jag provade att ändra bländarvärdet, slutartiden osv men fokuseringsindikatorn blinkar ändå. Vad ska jag göra, om någon kan förklara lite lätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *