Kameraautomatik

Alla kameror som säljs idag har automatisk ljusmätning och automatisk fokusinställning. Det kan vid första tanken kännas som en perfekt uppfinning. Givetvis ska vi vara tacksamma för de två funktionerna. Det man där emot måste veta är att kameran aldrig ser bilden. De automatiska funktionerna gör bara så gått de kan. Det är du som fotograf som ska se bilden och det är du som måste ta kontroll över kameran och inte låta den ta kontrollen över dig. Du ska utnyttja alla kamerans funktioner till din fördel så du kan bestämma hur du vill ha bilden.

Ljusmätning
Kameran ljusmätning kan ske på några olika sätt. Hur den ska arbeta kan du oftast ställa in själv. Titta i manualen för just din kamera. Några vanliga ljusmätmetoder är: Evaluerande, eller Flerzon, vilket innebär att kameran mäter ljuset på flera stället av bildytan och bestämmer med hjälp av det hur bilden ska tas. Centrumvägd, då läser kameran av ljuset på en yta i mitten av bilden. Spotmätning, kameran mäter på en enda punkt och bestämmer utefter den punkten hur bilden ska tas.

Experimentera med de olika inställningarna så märker du hur stor skillnad det kan bli på exakt samma motiv i exakt samma ljusförhållanden när kameran själv får välja. Det är därför du måste lära dig att ta kontrollen.

Exponeringskompensation
Exponeringskompensation är något du kan utnyttja för att göra bilden ljusare eller mörkare när du arbetar i kamerans automatikläge. Exempel på när det kan vara bra att använda är om du ta en bild i automatläge och du ser att den inte blev bra. Då ändrar du exponeringkompensationen upp eller ner för att få bilden så som du önskade.

Autofokus
Kameran brukar ha flera program för automatisk fokusering. Man brukar kunna välja mellan om kameran ska ställa in fokusen när man trycker ner avtrycken halvvägs och ha kvar fokusen där även om motivet ändas (One shot AF eller AF-S) eller om den ska jobba kontinuerlig med att ställa in fokusen (AI Servo AF eller AF-C). Man har även val vart kameran ska leta efter något att ställa fokusen på. Det finns flera så kallade fokuspunkter. Man kan bestämma till exempel en av punkterna som alltid ska användas eller att kameran själv ska välja bland alla punkter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *