Kamerans olika lägen

Det finns ofta en mängd olika lägen man kan ställa kameran i. De som alltid brukar vara med är M, Av, Tv och P eller på vissa kameramodeller anges de som M, A, S och P. Utöver dessa är olika program för till exempel sport, porträtt, solnedgång o.s.v. vanliga.

Manuell
M står för Manuell. Du får ställa in allt själv. Med allt menas bländare och slutare, alltså hur stor öppningen ska vara och hur lång tid den ska vara öppen.

Kamerans lägenSlutartidsautomatik
Av för Aperture value eller A för Aperture priority. På svenska bländarvärde eller bländarpriritet. Detta läge kallas vanligare slutartidsautomatik på svenska. Det innebär att du själv får ställa in bländare (öppningen) så ställer kameran in tiden automatiskt.

Bländarautomatik
Tv för Time value eller S för Shutter priority På svenska tidsvärde eller slutarprioritet. Detta läge kallas vanligare bländarautomatik på svenska. I detta läge ställer du in tiden själv så bestämmer kameran vilken bländare som ska användas (storlek på öppningen).

Programautomatik
P, står för Programautomatik. Kameran väljer själv både slutare och bländare.

På en del Canons kameror finns A-DEP det är Auto-depth of field, skärpedjupsautomatik på svenska. Kameran ställer då in bländare och slutare automatiskt men inte bara för att få bilden lagom ljus utan också för att få skärpa övar de delar av bilden du valt.

2 kommentarer till Kamerans olika lägen

 1. Hans Falkner skriver:

  Väldigt bra…

  jag lär mig hela tiden

  -Tack!
  Hasse

 2. Chris skriver:

  en kul historisk notis är det sk hyperfokal-läget som fanns på äldre kameror.

  Alla objektiv har ett läge där man får halvtaskig fokus på alla avstånd. Läget är ett optiskt fenomen som kallas för hyperfokalpunkt och är en kombination av inställd bländare och fokus.

  Det användes som ett slags auto läge på äldre kameror för folk som bara ville göra “point and Shoot” fotografering. På äldre objektiv och kameror finns detta utmärkt, men efter ca 1970 så slutade man med det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *