Makrofotografering

makro-1.jpgNågonting som är mycket populärt bland många är makrofotografering. Det innebär att man fotograferar något så nära så man ser små detaljer. Detta öppnar en helt ny värld. Man kan fylla en hel bild med bara en liten insekt eller se frömjölet i en blomma.

Kompakta digitalkameror har ofta möjligheten att fotografera makro. Knappen för att aktivera makro brukar betecknas av en blomma. Oftast ser man blomsymbolen i kamerans display när makro är aktiverad.

För spegelreflexkameror (Canon EOS 400D, 450D, Nikon D70, D300 osv) finns ingen makrofunktion. Till denna typ av kameror behövs tillbehör för att fotografera makro. Det finns några olika tillbehör som alla enskilt gör att du kan fotografera makro.

Det man behöver är något av följande: Makroobjektiv, Närbildslins, Mellanring eller Omvändningsring.

Makroobjektiv är i korthet ett vanligt objektiv som har extremt kort närgräns.

Närbildslins är en lins som skrivas fast framtill på ett vanligt objektiv. Effekten blir att närgränsen blir kortare.

Mellanring sätts mellan kamerahuset och objektivet. Även med mellanring blir närgränsen kortare, där emot så stjäl mellanringen lite ljus.

Omvändningsring är en adapter för att vända ett objektiv. Det sätts på kamerahuset och sedan monterar man sitt objektiv bak och fram. På detta vis kan du komma närmare motivet.

4 kommentarer till Makrofotografering

  1. Chris skriver:

    Macrobälg är ett tillbehör som är mycket trevligt för macro fotografering. Det ersätter effektivt mellanringar och ger möjligheten att använda sig av längre avstånd.

    Fotograferar man mycket med macro i studio miljö är dessa att föredra då man sätterfast objektivet i macrobälgen och sedan macrobälgen på kameran.

    Makrobälgen är nämligen en optisk bänk till sin konstruktion och ger därför en ökad stabillitet när man fotograferar, vilket är att föredra i en studio miljö.

    Macrobälgen har den nackdelen att autofokus inte fungerar och alla AF objektiv blir manuella.

    Macrobälgens konstruktion har inte förändrats nämnvärt sedan 60-70 talet och därför kan man med fördel köpa dessa begagnade även om nya från 3:e parts tillverkare inte är särskilt dyra. Jag vet inte hur det är med Cannon men Nikon har inte ändrat sin objektivsfattning sedan 1959 vilket gör att man fortfarande kan använda gammla tillbehör utan större problem.

  2. seochtamed skriver:

    Macroobjektiv, även äldre, har den fördelen att de ger sin maximala skärpa på nära håll.
    Många gånger är ett macroobjektiv med lite längre brännvidd lättare att fotografera med då det ger utrymme till blixt och reflektorer.
    För maximalt skärpedjup är stativ, lågt, ofta inventerat (mittstolpen uppochner) och vinkelsökare med förstoring att föredra.

  3. Jan Söderholm skriver:

    Vilken brännvidd är lämplig för en macrobälg

  4. Rickard skriver:

    Vad jag vet finns det ingen brännvidd som är bättre än någon annan just när man använder makrobälg. Finessen med makrobälg är att du kan sätta på vilket objektiv som helst och använda det för makrofotografering. Om jag skulle fotografera med makrobälg så skulle jag använda det objektiv jag redan har som har bäst kvalité och ger skarpast bilder. Förslagsvis ett fast objektiv med brännvidd någonstans mellan 40 och 80mm.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *