Objektiv

Objektivet är den tubformade del som sticker ut fram på kameran. I objektivet sitter flera slipade glas som gör att kameran kan ta bilder. Objektivet är märkt med ett tal som mäts i millimeter (mm). På fotospråk heter talet brännvidd. Detta tal talar om hur mycket kameran ser. Ett lågt tal på objektivet gör att kameran ser brett och högt. Vid väldigt låga tal kallar man det för vidvinkel eller fish-eye. Då får man med mycket på bild och det känns som man är långt ifrån saker. Ett högt tal där emot gör att kameran ser smalare. Objektiv med väldigt högt tal kallas teleobjektiv. Man får inte med så mycket, men man kan komma väldigt nära med ett teleobjektiv.

Det finns också objektiv som har två mm-tal. Då är det ett zoomobjektiv. Det betyder att man kan ändra talet och alltså själv påverka hur mycket kameran ska se. Zoomobjektiv är det som är vanligast att man har på sin kamera.

En annan sak man pratar om när det gäller objektiv är hur mycket ljus det släpper in. På objektivet står en siffra, ofta i decimalform, alltså till exempel 3.5 eller 5.6. Detta är ett värde för hur ljusstarkt objektivet är. Ett ljusstarkt objektiv släpper alltså in mycket ljus och har en stor öppning där ljuset kan komma in.

På zoomobjektiv är det inte ovanligt att ljusstyrkan anges med två tal, till exempel 3.5-5.6. Då betyder detta att ljusstyrkan är lite olika beroende på hur mycket man zoomat. I exemplet ovan (3.5-5.6) och det som är vanligast är att zoomobjektiv är ljusstarkare vid lågt mm-tal (då man ser mycket) och sämre på att ta in ljus vid högt mm-tal (man zoomat och kommit nära).

Objektiv har olika närgräns. Det är ett mått på hur nära man kan vara det man fotograferar. Om man vill fotografera en liten blomma så vill man förstås gå väldigt väldigt nära. Det är då en kort närgräns är bra. De objektiv som har väldigt kort närgräns brukar märkas med ordet “macro”. Små digitalkameror brukar ha en knapp med en blomma som symbol. Denna knapp ändrar på objektivet så att det får kortare närgräns.

Motsatsen till närgräns skulle kunna heta fjärrgräns. Men någonting sådan finns dock inte. Alla objektiv har i allmänhet oändlig fjärrgräns och därför pratar man inte om det.

På objektiv till Canons spegelreflexkameror (EOS 350D, 400D, 450D, 40D, 5D, 1D osv) finns fler beteckningar. Dessa är inte generella utan är Canons märkning för deras olika modeller. Några vanliga märkningar är:
IS – Bildstabilisering. Tar bort eller minskar de skakningar som kommer från dig när du håller i kameran och tar kort.
L – Canons objektiv som är tillverkade med bästa kvalité. De ska vara mer robusta och med bättre glas i. Kostar förstås mer men håller högre kvalité.
USM – Innebär att objektivet har en snabb och tyst motor i sig.
DO – Avancerad teknik som gör att objektivet kan bli lättare och mindre och fortfarande hålla proffskvalitét.

10 kommentarer till Objektiv

 1. Pingback: Kameraväskan.se » Objektiv förklaras för nybörjare

 2. Pingback: Kameraväskan.se » Beteckningar på Tamrons objektiv

 3. Chris skriver:

  När det gäller Macro objektiv bör man lägga till att dessa är speciellt byggda för att avbilda objekt enligt en skala som t.ex 1:1 eller 1:2

  Dessa objektiv har förutom en närgränsskala en avbildningsskala så att man lätt kan veta hur stor ett objekt i motivet är.

 4. Göran Rosenlund skriver:

  Objektiv, det finns ju en hel uppsjö med dem, varför inte förklara lite enklare vad man skulle använda för objektiv i olika händelser och bilder, kanske något vi nybörjare skulle vilja veta så här i början
  MVH
  Göran

 5. JK skriver:

  Håller med Göran. Jag har tänkt köpa mig en riktig systemkamera, och skulle vilja veta vad som är bra för att fota objekt mycket nära men också vad som är bra för att fota landskap och utemiljöer.

 6. Magnus skriver:

  Ett objektiv som skulle kunna vara bra för alla med mer begränsad budget alternativt personer som inte orkar släpa med en massa gluggar när dom ska fota är tex Canons Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS

  Det borde täcka de mesta situationer som en vardags/semester fotograf skulle kunna vilja använda ett objektiv till.
  18mm för vidvinkel 70->85mm för fina porträtt, resten för rena zoom bilder. IS funktionen som finns i objektivet gör att skakningar som KOMMER synas på 100-200mm reduceras till ett minimum, bra prisvärd allround objektiv. :)

  http://www.canon.se/For_Home/Product_Finder/Cameras/EF_Lenses/Image_Stabilization_Lenses/EF-S_18-200mm_f_f3.5-5.6_IS/index.asp

  Visserligen så får man överlag “bättre” optik med lite mer specikfika objektiv och ännu bättre med “prime” objektiv (fast brännvid utan zoom tex 50mm 1.4)
  Och självklart så får man ta i beräkning på alla APS-C baserade kameror 300,350,400,450D och 40,50D att mm värdet ökar med x 1.6 så man “tappar” lite vidvinkel men får ökad zoom.
  Skulle motsvara på objektivet ovan 28.8mm—320mm.

 7. Åke skriver:

  Ta bort reklamen så man kan läsa texten.

 8. Rickard skriver:

  Åke: Skymmer reklamen texten eller är det reklamen som sådan som stör?

 9. Petri skriver:

  Vill bara passa på att tacka för en suverän sida med massor av kanonfin info!
  Dessutom gratis för oss som lär oss massor :-)
  Orka gnälla om reklam då…….

  Ny glad amatörfotograf, nybliven ägare till Canon 550D.

  Keep up the good work!

 10. Angelica skriver:

  Håller med Petri! Tack för bra info!

  Håller på att ta mig igenom djungeln av objektiv till min första systemkamera, en Nikon D90. Tacksam för all info som den här! “Reklamen” som Åke påstår skymmer texten är dessutom användbar om man äger en Canon (och inte en Nikon som jag… :))

  Tack för bra objektiv-skola!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *