Objektivet

Objektiv är oftast utbytbart på systemkameror. Det innebär att man kan välja själv vilket objektiv man vill använda. Olika objektiv har olika egenskaper. Vissa har finesser som bildstabiliserig vilket kan underlätta för att få skarpa bilder. När man tittar på ett objektiv finns det ofta massa siffror på det eller på dess produktbeskrivning. Det kan vara bra att veta vad alla dessa siffror betyder.

Zoomomfång
Om objektivet är ett zoomobjektiv och inte ett fast objektiv så har det någon som kallas zoomomfång. Det anger mellan vilka brännvidder objektivet kan ställa in. Det kan till exempel vara 55-200. Då är brännvidden 55 vid det vidaste läget och 200 vid full zoom. På många kompakta digitalkameror anges bara hur många gånger zoom den har, till exempel 3x optisk zoom. För att räkna ut hur många gånger zoom man har på sitt objektiv delar man bara det stora talet med det lilla, till exempel 200/55 = 3,6x zoom.

Ljusstyrka
Ljusstyrkan anger vilken bländare som kan användas. Många objektiv kan ha en större bländare vid sin lägsta brännvidd och en något mindre bländare vid fullt inzoomat läge. Det brukar anges 1:3.5-5.6 vilket innebär att bländaren är 3.5 vid lägsta brännvidden och 5.6 vid största brännvidden. Ett objektiv kan även ha en fast bländare över hela zoomomfånget. Då anges det bara som till exempel 1:4.

Närgräns
Närgränsen är hur nära motivet du kan vara och fortfarande få det i fokus. Närgränsen anges i meter, till exempel 0.28m. Det innebär att du måste vara 28cm eller mer från det du vill ha i fokus. Detta värde kan ibland skrivas bredvid en lite blomma på objektivet. Då vet man att det är närgränsen värdet avser.

Filterdiameter
Med filterdiameter menas vilken storlek filter måste ha för att passa på objektivet. Detta värde anges i mm. Samma värde brukar anges på filtret.

Bildstabilisering
Objektiv med bildstabilisering hjälper till att ta bort fotografens rörelser. Man kan alltså ta skakfria bilder med något längre slutartider än man annars kan. Funktionen kan betecknas med till exempel IS, VR eller OS beroende på tillverkare.

2 kommentarer till Objektivet

  1. Pingback: Kameraväskan.se » Beteckningar på Tamrons objektiv

  2. Chris skriver:

    På Nikons system heter bildstabillisering VR och finns i objektiven till systemkamerorna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *