Suddiga bilder, vad göra?

Om du står och fotograferar och märker att bilderna eller motivet blir suddigt måste någonting ändras antingen i kameran eller med ljuset i omgivningen. Är man på en plats där man inte kan påverka ljuset, t.ex ett bröllop eller i skogen, måste något göras i kameran. Om man inte vill eller kan använda blixt så kan man göra något eller fler av följande. De är rangordnade i lämplighetsordning, där 1 är lämpligast. Hjälper inte första eller om du inte kan använda dig av den metoden så går du vidare till nästa osv.

1. Ändra till snabbare slutartid.

2. Se till att du använder största möjliga bländare. Du kan behöva ställa om kameran till läget Av för att göra detta.

3. Sök efter någon att stödja kameran på. Ett stativ, en sten eller vad som finns i närheten.

4. Öka ISO-värdet. Inne i en kyrka eller i en tät skog är det inte ovanligt att man kan behöva ISO upp mot både 800 och 1600.

5. Underexponera bilden. Ställ kameran i Manuellt läge eller använd exponeringskompensationen.

Om du har tvingats använda samtliga punkter i listan är risken stor att din bild kommer bli väldigt brusig när du tar fram den i datorn och ljusar upp den osv. Det finns en hel del att göra i datorn för att bättra på bilden. Att få den riktigt bra är svårt men du slipper i alla fall suddiga motiv där man inte ser vad bilden föreställer.

3 kommentarer till Suddiga bilder, vad göra?

 1. Hans Falkner skriver:

  Punkt 5.

  Vad menar ni med exponeringskompensation, vad är det och innebär det – om man inte ställer kameran i Manuellt läge? (och man använt sig av övriga råd)

 2. Thomas skriver:

  Svar till Hasse:
  Exponeringskompensation används för att justera kamerans automatiska eponeringsberäkning. Blir bilden som tas med kamerans exponeringsautomatik för ljus, bör man justera exponeringskompensationen mot minus, det motsatta gäller om motivet blir för mörkt. Hur mycket som behövs justeras kan man prova sig fram till. Normalt kan man på de flesta kameror justera exponeringskompensationen med tredjedelssteg till -2 eller +2.

 3. lisa skriver:

  Bra förklaring Thomas! Hjälpte mycket:)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *