Fototermer

En bra start kan vara att lära sig lite om de olika termerna som används inom fotografering. Många ord förklaras i kursinnehållet. Men här finns en fullständig förteckning.

ISO – Hur ljuskänslig filmen eller digitalkamerans sensor är. Ett lågt ISO-tal kräver mer ljus och ett högre ISO-tal kräver mindre ljus. Högre ISO ger dock mer brus än lägre ISO.

Bländare – Det hål i objektivet där ljuset släpps in igenom i kameran. Har värden som till exempel 5,6 eller 16. Ett lägre värde ger större öppning. Anges ibland som f/5,6.

Slutartid – Den tid som kameran är öppen efter man tryckt på avtryckaren. Har värden som 200 eller 1″. Där 200 betyder 1/200 sekund, alltså väldigt kort tid och 1″ betyder 1 sekund vilket i fotosammanhang är väldigt lång tid.

Objektiv – Den del som sticker ut från kameran. På systemkameror är den utbytbar, på mindre kameror sitter den fast i kamerahuset. Ett objektiv kan vara fast eller ett zoomobjektiv.

Brännvidd – Ett mått inne i objektivet. Mäts i mm, till exempel 24mm eller 400mm. I praktiken för fotografen innebär det att ju större brännvidd desto närmare upplevs motivet vara. När man zoomar in så ökar man brännvidden.

Fokus – När något är i fokus så betyder det att det blir skarpt på bilden.

Skärpedjup – Den del av motivet som, mätt i djupled, blir skarpt. Den yta som är i fokus.

DOF – Se skärpedjup

Exponering – Att låta ljus träffa det ljuskänsliga chipet i digitalkameran.

Exponeringskompensation – När man använder automatläge på kameran så kan man använda exponeringskompensation för att under eller överexponera. Det är alltså en inställning man gör i kameran för att påverka kamerans automatiska inställningar för att få bilden ljusare eller mörkare än den annars blivit.

Brännviddsförlängning – På digitalkameror som har en sensor som är mindre än fotofilm (24x35mm) så påverkar sensorns storlek den egentliga brännvidden. Om man till exempel jämför fotofilm med en Canon EOS 350D så ökar Canonkameran brännviden med 1,6x. Ett objektiv med brännvidden 100mm mosvarar alltså 160mm med en EOS 350D. Denna brännviddsförlängning är olika beroende på sensorns storlek. Mindre sensor ger större brännviddsförlängning.

7 kommentarer till Fototermer

 1. Malle skriver:

  Intressant och lärorik för en nybörjare. Kul!

 2. Kenneth skriver:

  Jag har läst lite om kromatisk aberation, ghosting och flare (tror de hette så) men har inte sett några exempel på dessa. Finna det chans att såna sker tas upp här i framtiden?

 3. Rickard skriver:

  Ja, det finns absolt chans att det kommer i framtiden.

 4. Frejjan skriver:

  Tackar tackar! mycket fin info för en nybörjare som jag =)

 5. Pingback: Kameraväskan.se » Förvirrande ord

 6. Anne skriver:

  mycke bra för mig som är ny nybörjare…;)

 7. Anita Toropainen skriver:

  Mycket pedagogisk kurs glad att jag hittade den

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *