Vadå 3x zoom?

En av frågorna som brukar dyka upp när man ska köpa digitalkamera är: ”Hur många gånger zoom är det på kameran?”. Svaret på den frågan är ofta 3 eller 4. Varför vill man veta det och vad säger det egentligen? Vad innebär 3x zoom i praktiken?

Invecklat
En anledning varför få vet vad 3x zoom faktiskt innebär är att det är ganska invecklat. Jag ska försöka förklara så enkelt som möjligt. Är du ovan med tekniska fototermer så kan det bli svårt att hänga med. Jag lovar att försöka förklara med ett enkelt språk.

Brännviddsomfånget
När man zoomar in något med sin kamera så säger man att brännvidden ökar. Brännvidd är ett avstånd i objektivet och mäts i millimeter (mm). Brännvidden ändras när man zoomar. Det blir ett högre tal om man zoomar in på någonting. Har kameran 3x zoom så kan du alltså öka brännvidden med 3 gånger. Det är dock det ända det innebär. Det talar inte om det riktigt intressanta; själva brännviddsomfånget på objektivet.

Felaktiga uppfattningar
De flesta vill veta hur många gånger zoom kameran (obektivet) har för att veta “hur många meter man kan zooma” eller “hur nära man kommer när man zoomar”. För att kunna svara på de frågorna räcker det inte med att veta hur många gånger zoom man har. Man måste tyvärr blanda in den krångliga brännvidden igen.

Skillnad på 3x zoom
Jag ska försöka förklara hur stor skillnad det kan vara på två kameror med 3x zoom men där båda objektiven har olika brännvidder. Låt oss säga att vi har dessa två objektiv; ett med brännvidden 10-30mm och ett med 100-300mm. Båda dessa objektiv har 3x zoom. Detta kan man räkna ut genom att dela det högre talet med det mindre. 30 är ju 3 gånger så mycket som 10 (30/10 = 3), 300 är 3 gånger så mycket som 100 (300/100 = 3). Alltså båda har 3x zoom.

Så olika
Kan du ta likadana bilder med de båda? Nej. 10-30mm är ett objektiv med stor betraktningsvinkel, som gör att man ser ett helt rum eller breda vyer. Det lämpar sig bra till maffiga landskapsbilder eller journalistfoto. 100-300mm där emot är ett objektiv med smal betrakningsvinkel. Det lämpar sig till sport och natur (fåglar och djur) där man är långt ifrån motivet men ändå vill komma nära. Alltså kan två objektiv med båda 3x zoom vara så olika.

3 kommentarer till Vadå 3x zoom?

  1. Pingback: Kameraväskan.se » Två nya artiklar om zoom

  2. Chris skriver:

    Mycket bra förklarat!

    Där lärde jag mig nått nytt!

  3. daniel skriver:

    Tack, har lärt mig massa nytt på denna sida, samt detta med zoom :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *