Vidvinkel

När man fotograferar med liten brännvidd, till exempel 24mm, kallas det vidvinkel. Man har ju en vid synvinkel. Föremål som befinner sig nära kameran vid vidvinkelfotografering har en förmåga att deformeras. Det kan både bli en bra effekt eller riktigt tokigt om man fotograferar djur eller människor med mycket vidvinkel.

Studera bilderna nedan. Med liten brännvidd ser trappen jätte bred ut plus att den verkar sned och vind. Med något längre brännvidd, 105mm i detta fallet, så blir trappstegen smalare men alla linjer blir raka och fina. Notera och hur huset är helt borta på ena bilden även om trappen är precis lika stor. Vid större brännvidd trycks hela djupet ihop och mindre av bakgrunden kommer med. Om man tänker sig att världen trycktes ihop på riktigt vid större bränndvidd så kan man förstå att mindre av bakgrunden kommer med i bild. Detta eftersom något som är närmare kameran tar större plats än något som är långt borta. Egentligen handlar det om den vinkel objektivet “tar in”. Se skiss nedan.

Trapp med brännvidd 24mm

Här är brännvidden 24mm. Alltså fotograferat i vidvinkel. Här ser linjer sneda och böjda ut men trappen är lång. Man ser även ett rött hus i ganska god skärpa till höger.

Trapp i brännvidd 105mm

Här har vi samma trapp i exakt samma avbildningsskala. Skillnaden är att vi har brännvidd 105mm. Här ser linjer raka ut. Trappen breder dock inte ut sig lika mycket som på förra bilden. Man ser inte heller huset. Hela bakgrunden har också blivit suddig, vilket också är ett resultat av större brännvidd.

Nedan är en skiss hur bilderna är tagna.

Skiss även vidvinkeltest

Den röda vinkeln är den övre fotografiet med brännvidd 24mm. Där är kameran nära trappen. För att få samma avbildningsskapa av trappen med brännvidd 105mm så måste kameran flyttas bakåt. På den andra bilder är kameran alltså längre ifrån trappen.

5 kommentarer till Vidvinkel

 1. sia skriver:

  bra genomgång!

 2. Rebecca skriver:

  Mycket bra. tack! =)

 3. leila skriver:

  superbra förklaring. tack/leila

 4. elias skriver:

  Jag kan bara hålla med, detta är bra pedagogik. :)

 5. Ellen skriver:

  Först var allt bara … bljtbgafkndbdsnrfn
  Men NU förstår jag! SuperTack:D

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *