Vilket objektiv ska jag välja?

När det kommer till att välja objektiv ska man börja med att fundera på vad man vill använda det till och vad man förväntar sig av det.

I grunden finns det två olika typer av objektiv. Zoom- respektive fasta objektiv. Zoomobjektiv kan ändra brännvidden medan fasta objektiv har en fast brännvidd.

Alla objektiv, oavsett typ, har ytterligare ett värde som är intressant, bländartal. Detta värde anger hur ljusstarkt objektivet är. Ju lägre bländartal desto bättre och även oftast dyrare är det.

Men åter till brännvidd. För det är ändå det som avgör i vilken situation ett viss objektiv passar.

Några riktlinjer kan vara:
Portätt:
50-100mm

Landskap:
15-25mm

Fågel/vilda djur:
200-800mm

Sport:
70-800mm

Inomhus/mingel:
15-50mm

Makro
90-100mm (makro)

Dessa brännvidder är ett riktmärke. De är angiva för att motsvara 35 mm. Så har du en digitalkamera som inte har fullformatssensor så måste du räkna om brännvidden för att det ska bli rätt. På en Canon 450D är till exempel 100mm faktiskt 160mm, på en Nikon D60 blir 100mm till 150mm osv.

Det finns så kallade superzoomar. Objektiv som går från kort till lång brännvidd. Det kan tyckas vara en perfekt lösning. Problemet är ofta att man får nöja sig med ganska ljussvaga objektiv om man väljer en superzoom och att ibland är den kortaste brännvidden inte riktigt kort nog. Fördelen är förstås att man slipper släpa på massa extra tillbehör. Så det kan vara ett bra alternativ om man är på resande fot.

Har du höge krav på ljusstyrka och skäpa osv. så är ett fast objektiv aktuellt. De fast är ofta inte så dyra men har ändå bra ljusinsläpp och bra skärpa. Till skillnad från billiga zoomobjektiv som varken är ljusstarka eller har någon vidare skärpa i bilderna.

59 kommentarer till Vilket objektiv ska jag välja?

 1. Pingback: Kameraväskan.se » Vilket objektiv ska jag välja?

 2. rebecka skriver:

  Hej. Jag undrar vad för objektiv man ska välja om man vill kunna stå på avstånd och fota till exempel ett djur som sitter uppe i ett träd eller en fågel uppe i himlen?

 3. Rickard skriver:

  Hej Rebecka.

  Du ska ha ett objektiv med stor brännvidd.

  Till exempel Canon EF 100-400/4,5-5,6 L IS USM eller kanske Nikon AF 80-400/4,5-5,6D VR.

  Exakt vilket objektiv du bör välja beror på kameramodell och ekonomi.

 4. Gizzmo skriver:

  hejsan.
  Jag undrar om man kan fota landskap med ett canon EF-50mm f 1,8 II och om der blir bra resultat?

  Jag fotar både dag och nattetid utomhus.

  mvh

 5. Rickard skriver:

  Hej Gizzmo!

  Ja, visst kan man fotografera landskap med EF-50mm f 1,8 II. Själv fotograferar jag oftast landskap med kortare brännvidd.

 6. LCB skriver:

  Hej!
  Snälla, hjälp mig! Har en Canon EOS 1000D med objektiven 18-55 och 55-200. Jag har stativ, CPL, UV filter och självutlösare.
  Jag fotar helst porträtt av både människor och husdjur. Vill ha ett objektiv som ger väldig skärpa, nära, i ansiktet och mycket oskärpa i bakgrunden.
  Vad rekommenderas??

 7. Rickard skriver:

  Vill du komma billigt undan så är det Canon EF 50/1,8 II som borde passa. Billigt men bra.

  Stråt vassare är Canon EF 50/1,4. Det har jag själv och det ger riktigt kort skräpedjup (oskärpa i bakgrunden) och extremt skrapa bilder om man väljer en något mindre bländare. Nära kommer man dock inte med det. Det är inget makroobjektiv.

  Om du vill kombinera ett bra makroobjektiv och ett som passar till porträtt så kan du titta på Canon EF-S 60/2,8 USM Macro.

 8. Gustav skriver:

  Hej.
  Jag har en Nikon D60, skulle vilja ta bra bilder på maträtter. (Är kock och intresserad av foto.) vilket objektiv skulle passa bra till det?

 9. Richard skriver:

  Vad kan du rekomendera för sport?

 10. Rickard skriver:

  Beror helt på sport och ekonomi. Generella tipset är ett ljusstarkt teleobjektiv (någon stans runt 200-500 mm). Ljusstark (bländare runt 2.8) är framför allt viktigt vid inomhussport. Det viktigaste vid “fartsport” är att man har kort slutartid, gärna 1/500 eller snabbare. För att få detta krävs stor bländare och/eller hög ISO. Om man använder autofokus så är det förstås viktigt att den är snabb i objektivet.

 11. emelie skriver:

  Hej! Jag har en Nikon d3000 och funderar på att köpa ett nytt objektiv..
  Jag gillar att fota mkt landsskapsbilder, människor, djur, natur m.m känner just nu för tillfället att jag inte kommer fram nog långt fram om jag inte står tillräckligt nära.. Om jag tex fotar en fågel som flyger så syns den bara som en liten prick på min kamera..

  Finns det något objektiv som du tror skulle passa det jag beskriver?

 12. Rickard skriver:

  Om du vill att en fågel som är långt bort ska bli stor i bild så ska du använda ett teleobjektiv eller “telezoom”. Du bör kanske titta på ett teleobjektiv som har en brännvidd på runt 300mm.

 13. emelie skriver:

  okej, tack för tipset! något speciellt man ska kolla efter om man ska köpa ett teleobjektiv? så man vet att det är bra? har du något tips på ett bra teleobjektiv till min nikon d3000? :-)

 14. Stina skriver:

  Jag har en Nikon D3000 och skulle vilja ta landskapsbilder, finns det något bra objektiv till det som är billigt och bra?

 15. Cristoffer skriver:

  Jag har en fråga angående naturfotografering.
  VART ska man lägga fokus? Ska man ha manuell eller automatisk fokus? OM man har manuell, vart ska man lägga fokus på bilden? I förgrund, mellangrund eller bakgrunden?

 16. Fanny skriver:

  Hejhej! Jag har en Nikon D3000 med standard objektiv men skulle vilja köpa ett som passar bättre till porträttfotografering. Jag vill gärna ha ett objektiv som kombinerar makroeffekt och kort skärpedjup. Vad skulle du rekommendera?

 17. martina skriver:

  Hej! jag undrar vilket objektiv som skulle passa att fotografera basket (inomhus).

 18. Rickard skriver:

  Svårt att svara på när jag inte vet vilken kamera du har och hur mycket pengar du vill lägga. Jag tänker i alla fall att du behöver telezoom (eftersom du kanske är en bit ifrån) men bra ljusinsläpp (eftersom det är inomhus). Så Tamron AF 70-200/2,8 Di IF Macro eller liknande kanske kan vara något.

 19. Eduard skriver:

  Hej!
  Jag tycker om att fota sport huvudsakligen cross.
  Även bilar främst stillastående samt landskap gillar jag.
  Tänktenplanera vad man ska skaffa för objektiv.
  Har just nu canon 18-55 (3,5-xx)
  70-300 (4,5-xx)

  Känner kanske att dom är lite ljussvaga. Samt is hade inte skadat på det senare objektivet.

  Några specifika tips till mig?
  Mvh

 20. Rickard skriver:

  När det gäller cross, landskap och stillastående bilar så tänker jag vidvinkel. Förutsatt att du har möjlighet att komma nära vid cross- och bilfoto. Då kanske Tokina 11-16/2,8 kan vara nått.

 21. Eduard skriver:

  Bil och landskap funkar nog vidvinkel bra.
  Cross är nog tveksamt, av det jag sett verkar dom som fotar där ha tele. Ganska biffiga saker.
  Hade nog velat ha ett tele med bra ljus och väldigt snabb autofokus och Is, någon ide där?
  Blir nog att jag skaffar både och men börjar nog med vidvinkel.
  Ska kika närmare på sitt tips.
  Tack!

 22. Jonas Lindqvist skriver:

  Hej hej.

  Jag har en Nikon D510…Jag vill ha ett objektiv som man kan ha när man ska ta kort hemma eller ute men ganska nära så att säga…har du någon bra fundering?

 23. Ellen skriver:

  Hej.
  Jag söker ett vidvinkelobjektiv till min nikon d3100 för en billig peng.
  jag vill att det är ganska så vid vinkel och att man kan ta kort på nära håll, ex ta kort i rum, i städer osv. vilket skulle du rekomendera ? :)

 24. Elin skriver:

  Hej!
  Ska köpa en ny kamera, antagligen en Canon EOS 550d. Jag vet bara inte vad jag ska köpa för objektiv? Tycker om att fota Marco, men också landskap och porträtt och allt möjligt. Och ska det vara EF och sånt, och hur stor skillnad blir det? :)
  /Elin

 25. Laura skriver:

  Hej jag har en samsung gx20 och skulle vilja köpa ett obektiv som gör det möjligt att fotografera något på längre avstånd.. utan att det blir mörkt/suddigt.

  ska även på ett teateruppträdande runt jul där jag blivit ombedd att fotografera men vet att det är mörkt i salen och jag kommer inte att vara så nära scenen.. vilket skulle vara ett lämpligt objektiv för det?

 26. Anders Norling skriver:

  Jag har en Canon 450D och mitt objektiv har gått sönder i autofokusen,18-55. Är det någon idé att laga eller ska man satsa på ett annat objektiv och i så fall vilket passar till allmän fotografering? Hörde att det kostade en del att få det fixat

  Med vänlig hälsning, Anders

 27. Amanda skriver:

  Hejsan, bra information! Jag har en Canon Eos 1100D och har två objektiv, 70-300mm och 18-55mm. Men jag ska åka till en djurpark i sommar och där är ju djuren oftast långt ifrån så jag undrar om det finns något objektiv som har ca. 30-200mm eller omdu har nått bättre förslag? Jag skulle vilja ta bilder på folk också som liksom står ganska nära men ändå kunna zooma in på djur långt borta.
  Tacksam för svar!

 28. Tina Silver skriver:

  Hej, jag har en canon 500d och söker ett nytt objektiv. Har funderat på ett Canon ef 50 1,4
  Men är lite orolig över att det är fast. Vill gärna kunna zooma lite iaf. Är mycket ute i naturen och gillar närbilder. 1,4 sägs vara dålig på närbilder?

  Finns det något liknande som ändå kan zooma? Utan att det blir vansinnigt dyrt :)

  Med vänlig hälsning, Tina

 29. n00b3n skriver:

  Hej!

  Jag har en Canon EOS 400D och jag behöver ett objektiv för att fota med skärpa på långa avstånd. Bl.a. ska jag stå på marken och fota ett vindkraftverk där största avstånd till rotorbladen är 150 meter rakt upp i det blå. Jag skulle vilja fota yttersta spetsen och då kunna zooma in och fota med bra skärpa. Jag har inte en aning om det är möjligt med den kameran som jag har? Kan tillägga att jag är en total nybörjare när det gäller fotografering och jag har inte den blekaste vad ISO, bländare, brännvidd eller motljusskydd är eller har för betydelse för min del. Jag vill bara klicka på knappen och få bra bilder. :)

  /n00b3n

 30. Rickard skriver:

  Det är väldigt svårt att svara på exakt vad du ska göra. Tror inte att jag riktigt förstår vad du vill åt.

  Om du vill att enbart yttersta spetsen ska vara skarp och resten suddigt så kan det kräva kanske dyr utrustning. Du behöver troligen ha ett objektiv med brännvidden 200mm och en bländare runt 2,8. Om ens det räcker.

  Ett tips är väl att du läser lite här på sidan och ser om du hittar något som kan leda till att du kan ta din bild.

 31. Mikael skriver:

  Jag tänkte köpa min första systemkamera har funderat på en nikon d5100 gillar jakt och sitter ofta ute och vill ha möjlighet att fota på långa håll. Tittat på ett extra objektiv upp till 300 mm men vad betyder alla andra siffror i beteckningarna. Priset skiljer ju mycket från 55-200 för 10000kr till 70-300 för 2500kr man vill ju att det ska bli rätt frön början.

 32. Rickard skriver:

  Det som brukar påverka prislappen är hur stor bländare man kan använda med objektivet. Den siffran kan se ut på två olika sätt när den anges på objektivet. Antingen står det ett tal, exempelvis 2.8 eller 4. Annars kan ett spann anges, t.ex. 3.5-5.6. I vissa fall står det “1:” framför talet eller spannet. Det är bara en formsak, inget skiljer 2.8 och 1:2.8.

  Andra saker som kan påverka prislappen är om objektivet har inbyggd stabilisering och om det är vädertätat m.m. Så att ett objektiv med större brännvidd kan vara billigare är inget konstigt.

  När du nämner jakt så tänker i alla fall jag direkt på “dåliga” ljusförhållanden. Vilt brukar vara lättast att se under gryning och skymning. Då kan det vara bra om objektivet är så kallat ljusstarkt, alltså att bländarvärdet är så litet som möjligt. Hellre 2.8 än 5.6. Stabilisering kan också vara bra om du inte tänker ha stativ. Använder du stativ behöver du inte stabilisering i objektivet.

  Dyrare är ofta bättre. Precis som med allt annat. Har du ekonomin så kan du inte köpa ett för bra objektiv. Men snålar du, som man gör ibland eftersom man inte vet vad som är bättre med det dyrare, så kan du bli missnöjd. Jag valde en gång mellan ett objektiv som kostade 26.000 kr och ett som kostade 6.000 kr. Såg inte vinningen i att lägga 20.000 kr extra för nästan samma objektiv. Det visade sig vara fel. Så nu har jag båda objektiven. Blev alltså 32.000 kr istället för 26.000 kr eftersom jag valde fel. Det billiga är obrukbart enligt mina krav på skärpa och snabbhet.

 33. Patrik skriver:

  Har en Canon eos 1100d och är intresserad av att fota natur samt mörker bilder vilket objektiv ska jag då ha?

 34. Klara skriver:

  Hej! Jo jag står i valet mellan Canon eos 600d och 700d… Vilken det än blir så vill jag köpa till ett objektiv som passar mina foto-intressen. Jag vill fota porträtt på både djur och människor samtidigt som jag vill fota landskapsbilder. Jag är totalt nybörjare men skulle jättegärna vilja lära mig av/med min nya kamera. Vilket objektiv rekomenderar du att jag ska köpa som uppfyller mina intressen? :D

 35. Adam Hammarfeldt skriver:

  Tack för en grym sida och en elogé till Rickard som är snäll och svarar på frågor :)

  Själv letar jag efter en kamera och ett objektiv med lite annorlunda krav.

  Jag har tänkt att videofilma med en systemkamera och det väldigt nära. Jag är ute efter en så naturtrogen bild som efterliknar vårt seende(180 grader) men vet inte riktigt vilken kamera med vilket objektiv jag ska välja.

  Min budget ligger runt 16-17 000 kr.

 36. Julia skriver:

  Hej.
  Jag har en canon eos 1100d med orginalobjektivet.
  Jag undrar vad man ska ha för slags objektiv för att kunna fota bra närbilder på agillity tävlinga.
  Så måste kunna zooma ganska mycket och ta skarpa bilder trots mycket fart.
  MVH Julia

 37. Hanna skriver:

  Hej! Jag har en nikon D5100, fotar mest mina djur men också ganska mycket natur. Har precis fått ett stativ som jag börjat använda, funkar kanon. Jag funderar på vad för slags objektiv som skulle kunna funka till mig? Jag är ganska ny inom fotovärlden :)
  Jag har endast ett 18-55mm objektiv. :) vill också tillägga att jag gärna vill veta olika priser och så, det får inte vara för dyrt ;)

 38. stephanie skriver:

  hej !
  jag har en canon eos 60d och funderar på att köpa ett nytt objektiv men jag är inte så bra på kameror , så jag undrar vilket objektiv ni skulle rekommendera med en rätt så dålig ekonomi. tacksam för svar!

 39. Alberina skriver:

  Hej!
  Jag har en fråga, det är så att jag har köpt en Canon 60 D och jag hade velat ta kort på stjärnhimmel, vad för objektiv behöver jag då? Är nybörjare så kan inte så mycket just nu.

 40. Rickard skriver:

  Så vitt jag vet så behövs inget speciellt objektiv för det. Dock brukar jag tycka det är snyggt med vidvinkel när man fotograferar himlen. Vinvinkel alltså t.ex. 18mm (utzoomat så du ser så mycket som möjligt).

 41. Rickard skriver:

  Eftersom jag inte vet vad du har för objektiv och jag vet heller inte vad du vill fotografera med objektivet så är det svårt att säga. Men ett “standardobjektiv” som alla brukar köpa är Canon EF 50/1.8. Det är verkligen ett prisvärt objektiv. Kolla på det, om du inte har det.

 42. Rickard skriver:

  Om det är närbilder (makro) på smådjur och blommor så är det ett makroobjektiv du ska titta efter. Annars skulle jag rekommendera att du tittar efter ett objektiv som ligger på runt 200-400mm i brännvidd. Till exempel: http://www.cyberphoto.se/info.php?article=120400ni (mest som exempel, inte att jag vet att just det passar dig)

 43. Rickard skriver:

  Det är både svårt och dyrt tyvärr. Du behöver ett teleobjektiv med stor bländaröppning för att det ska bli riktigt bra. De är aldrig billiga. Om du köper ett billigare teleobjektiv så är risken att du inte blir nöjd. Jag rekommenderar att du försöker låna ett som du har råd med eller om du har full retur rätt så kan du ju testa.

  Billiga objektiv och höga krav är inte en bra kombination. =)

 44. Rickard skriver:

  Jag tror inte det finns. Jag kan ha fel, men jag har inte hört talas om något sånt objektiv. Jag tolkar det som att du vill se 180 grader och att bilden inte ska vara förvrängd (vilket den alltid brukar bli med vidvinkel). Hittar du nått så hojta till. För det vill jag kolla närmare på isf. =)

 45. Rebecca skriver:

  Hejsan
  Ja har en Canon 40d och har letat i miljontals år efter ett objektiv.
  Jag skulle främst vilja fota sport. Handboll inomhus blir det mycket.
  Undrar om du har något förslag på något bra objektiv inom rimlig prissumma?

 46. Josefin skriver:

  Hej!
  Jag har en Nikon D3100 med 18-55mm objektiv (allt är det jag fick med när jag köpte kameran) jag är inte så kunnig om alla inställningar men jag håller på och lär mig och testar.
  Jag fotar mycket bilar, vattenskidor, skoter osv (sport alltså) även naturbilder. Men jag tycker inte att bilderna blir så bra som dom skulle kunna bli kvalitetsmässigt och vill därför ha ett bättre objektiv. Men jag har noll koll på vilka objektiv jag ska kolla mellan, kan jag få lite tips och rekommendationer? Tack på förhand!

 47. GMK skriver:

  Hej!

  Tack för denna givande sida.

  Jag äger en Nikon D7000 och vill nu uppgradera.

  Jag tar väldigt mycket bröllopsfoton, porträtt, mingel inom/utomhus. Vilket objektiv ska jag köpa om jag vill ha skarpa, proffsiga foton?

  Priset jag kan lägga ner 1000 – 5000

  Vore enormt tacksam för ett svar och gärna till min mejl.

  Vänligen
  GMK

 48. Hanna skriver:

  Hej!
  Jag är nybörjare och har en Nikon D3100 och letar efter ett fast porträttobjektiv. Jag är ute efter att ta bilder från ett hyfsat nära håll och vill att bakgrunden ska bli mjukt oskarp. Har du några bra objektiv att rekommendera?

 49. Martin Enek skriver:

  Hej Richard!

  Jag äger en Canon Eos 5D Mark II och har alltid fottat och filmat med EF 24-70mm 1:2.8 objektivet som jag tycker är fantastiskt.
  Jag har dock velat skaffa ett vidvinkelobjektiv med lite fisheye effekt och köpte Samyang 14mm 1:2.8 objektivet. Ville ha något prisvärt och visst det är det, men tänkte ej på att den inte har autofokus, och är ganska missnöjd med den.

  Så, min fråga är. Prisvärt vidvinkelobjektiv för 5D mII med autofokus? Tips?
  Jag fottar mest landskap och bilar.
  Tacksam för svar!

 50. Oscar skriver:

  Hej!
  jag ska fota mycket natur och solnedgångar vilket objektiv ska jag använda mig utav för att få det bästa utav bilden? Jag har en Nikon D3200 med standard objektivet som är 18-55. Jag funderar på att köpa ett telezoom på 55-300 eller ett vidvinkelobjektiv hur låter det?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *