Motljus

Denna övning går ut på att fotografera och exprimentera med motljus.

Din uppgift är att endast fotografera i motljus. Alla bilder oavsett motiv ska vara i motljus. Exprimentera dig fram och testa olika sätt att använda motljuset på.

Titta på dina bilder och fundera när motljus är bra och när det inte är bra. När tillför motljus något till din bild? När försämrar det bilden?

Här är några exempelbilder tagna i motljus.

motljus-1.jpg

Bilden ovan är tagen med full automatik. Ljusmätaren har uppenbara problem. I och med att ljuset kommer rakt in i objektivet så får vi en ful linsöverstrålning i form av ljusa fläckar och ringar i olika färger.

 

 

motljus-2.jpg

Denna bild visar ett vanilgt fenomen när man fotograferat i motljus. Att motivet blir till en siluett.

motljus-3.jpg

På denna bild har motljuset använts för att få fram formerna på marken. Dessvärre blir himlen överexponerad, ett problem man får kämpa med för att undvika.

 

5 kommentarer till Motljus

 1. Fanny skriver:

  Om himlen blir för överexponerad kan man skaffa sig ett halvtonat filter, finns som släpper igenom 25-50 % av ljuset (vad jag vet). Dessa filter kan man vända och vrida på för att få olika delar av bilden mörkare! Ganska smart om du frågar mig (:

 2. Hasse skriver:

  Hallo.
  Jag har jättebroblem….
  När solen går upp över sjön hemma, blir det otroligt vackert för ögat med den tunna dimman, denn lilla bron på andra sidan och solen som stiger. Men det är helt omöjligt att få det fastna vettigt på bild…. allt blir bara svart…:-(

  Nån som kan hjälpa mig?’

  /Hasse

 3. Rickard skriver:

  Hej.
  Jag rekommenderar kameranvaskan.se/forum för att få tips och prata foto. Där kan du även lägga upp en bild som visar hur bilden blir.

  Ögat och framför allt den mänskliga hjärnan fungerar inte på samma sätt som en kamera. Men helt svart ska det ju inte bli ändå. Om du tar bilden mot solen kan det vara så att för mycket ljus träffar kameran vid ljusmätningen vilken gör att kameran kortar ner slutartiden. Testa att använda manuellt läge (M) om du har det på din kamera. Då kan du ställa in bländare och slutartid till något som blir optimalt.

  Som sagt, ta gärna upp frågan på forumet.

 4. R Liljekvist skriver:

  Angående bild nr.2 (tjejen som bildar en siluett). Blir det inte en snygg bild om man använder en blixt för att lysa upp hennes kläder/ansikte. Borde bli som att det glöder runt henne, eller?

 5. Anita Toropainen skriver:

  Jag tycker det är häftigt att fotografera i motljus och få denna siluett

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *