3. Tredjedelsregeln

Tredjedelsregeln är en klassisk fotoregel. Det är mer en guide, än en regel, som visar hur man ska placera motivet i bilden.

En bild upplevs ofta harmonisk om en person som tittar åt höger på en bild är placerat lite åt vänster på bilden istället för mitt i. Det är även snyggare att inte ha så mycket luft ovanför huvudet på en person. Placera istället huvudet i den övre delen av bilden.

För att veta vart man ska placera personen (om det nu är det man fotograferar) så använder man tredjedelsregeln. Dela upp en bild i 9 lika stora delar med två lodräta och två vågräta “streck”. Placera motivet längs ett streck eller ännu bättre – där två streck korsar.

Strecken kan man antingen bara tänka sig när du tittar i kamerans sökare. Alternativt så väljer man att kameran ska vissa dessa streck. På vissa kamera modeller kan man nämligen få fram dessa stödlinjer. Eftersom alla kameramodeller fungerar olika måste man själv söka i kameran eller manualen för att se hur man gör. Nikon och Canon brukar kalla dessa “streck” för rutnät.

Dela bilden med två vågräta och två lodräta streck, placera motivet på ett streck eller kryss.

Tredjedelsregeln gäller även horisonten och alla andra naturmotiv. Det brukar se bra ut att lägga horisonten efter ett av strecken istället för mitt i bild.

Här är horisonten placerad enligt tredjedelsregeln.

Nästa avsnitt i fotoskolan – motljus.

När det gäller naturmotiv så tipsar Kaffebrus om prylar som hjälper dig att ta bra naturfoton.

9 kommentarer till 3. Tredjedelsregeln

 1. Pingback: Fotoskola - Fotoskola – avsnitt två

 2. Ida skriver:

  hur får man streck då?

 3. Rickard skriver:

  Jättebra fråga! Jag ska förtydliga i inlägget.

 4. Pingback: Camilla Lundberg » Gratis fotoskola – del 2

 5. Charles skriver:

  Måste bara tacka så hemskt mycket för dessa underbara tips och ideér. Din hemsida är verkligen hjälpsam och har inspirerat mig till att fota ännu mer. Och att du gör det helt gratis, snacka om bra karma! God fortsättning.

 6. Jasmine skriver:

  Jag har en Nikon d3000 men jag hittar varken något om rutnät i kameran eller i bruksanvisningen. Vet du något om hur man ställer in det?

  Ps. Tack för alla jättebra tips!

 7. Anni Rud skriver:

  Att man inte har tänkt på det:-) Bra tips.

 8. Hettman skriver:

  Bör det inte finnas två vågräta sträck mellan sten och vatten på måsbilden?

 9. Pingback: Fota med mobilen - Fotomotiv.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *