5.2 Sekvenstagning

Sekvenstagning är en funktion i kameran som gör att man kan få kameran att ta flera bilder i följd. Sekvenstagning är en funktion som måste aktiveras i kameran. När den är aktiverad räcker det att hålla kamerans avtryckare nere så kommer fler bilder att tas. Man behöver alltså inte trycka ner knappen om och om igen. Kameran tar så många bilder den hinner med under den tiden knappen hålls inne eller så långt minnet i kameran räcker till.

Fotografera händelser
Sekvenstagning kan vara bra till många saker. Bland annat lämpar sig sekvenstagning om man vill fotografera en händelse i flera steg så som en golfsving eller en fotbollsspelare som gör mål.

Skarpa bilder i dåligt ljus
Om ljusförhållandena är dåligt så kan sekvenstagning vara lösningen på att få en skarp bild. Har man inget stativ så skakar man alltid lite när man trycker ner kamerans avtryckare. För att minimera den skakningen kan man stå still och håller kvar knappen. Håller man dessutom andan under de sekunder man håller knappen nere är chansen större att det inte blir suddigt. Resultatet brukar bli att andra eller tredje bilden blir skarpare än den första.

Avancerat om sekvenstagning
Att få ett motiv skarpt samtidigt som bakgrunden blir smetig är inte helt enkelt. För att få effekten att bakgrunden smetas ut samtidigt som motivet är skarpt krävs två saker, lång slutartid och att man följer med motivet med kameran. Då det är väldigt svårt att göra detta krävs det att man använder sekvenstagning.

Nästa avsnitt: Självutlösare

2 kommentarer till 5.2 Sekvenstagning

  1. Helena skriver:

    hej!

    Jag vill gärna kunna ta bilder in action, typ bara hålla inne knappen och sikta och så får man alla rörliga bilder. Men hur ställer jag in det i kameran? Jag har en canon eos

  2. Rickard skriver:

    Är det inte sekvenstagning du är ute efter? Eller missförstår jag. Förklara gärna igen vad du menar, så ska jag försöka hjälpa dig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *