4.2 Brännvidd

Brännvidden är ett värde på objektivet som avgör betraktningsvinkeln, alltså hur mycket objektivet “ser”. Brännvidden anges i millimeter (mm).

Ett högre värde ger en mindre betraktningsvinkel vilket gör att det känns som att man kommit närmare motivet. Ett lågt värde ger stor betraktningsvinkel. Det gör att kameran får in allt man ser med blotta ögat, eller till och med ännu mer.

Tele - stor brännvidd.
Med stor brännvidd får man lite betraktningsvinkel. Detta göra att man “kommer närmare”.

Vidvinkel - liten brännvidd.
Med liten brännvidd får man stor betrakningsvinkel. Detta gör att man “ser mycket”.

Objektiv med olika brännvidd kan delas in i tre grupper, Normal-, Vidvinkel- och Teleobjektiv. Normalobjektiv brukar man säga är de som har brännvidd runt 50 mm. Lägre än det räknas som vidvinkel och högre som tele.

Många av de objektiv som används har inte en fast brännvidd. De kallas zoomobjektiv. Dessa går att ändra brännvidden på. Det kallas att man zoomar. Att zooma in ökar brännvidden vilket gör att man kommer närmare motivet. Zooma ut minskar brännvidden vilket gör att kameran ser mer och ger en känsla av att man är längre ifrån motivet.

Zoomobjektiv
Ett zoomobjektiv har ingen fast brännvidd. På dessa kan man ändra brännvidden, det kallas att man zoomar. Objektivet på bilden kan ändras mellan 24-105mm.

Nästa avsnitt: Bländare

8 kommentarer till 4.2 Brännvidd

 1. En läsare skriver:

  Det är en trevlig sida du har, men du bör kanske ändra dina stavningar på vidvinkel :) Du har råkat skriva Vidviken- och vidvikel.

 2. Rickard skriver:

  Tack för rättningen. Jag har en förmåga att slarva med korrekturläsningen. =)

 3. Avat skriver:

  Vilken jävla idiot du måste vara. Istället för att vara jävligt tacksam för en sån underbar sida och all arbete som han har lagt ner för oss okunniga, så gnäller du på stavfel. Du är skam för hela svenska befolkningen. För min del är jag oerhörd tacksam för en underbar sida som är mycket enkelt och pedagogiskt uppbyggd. Tusen tack. / A.G

 4. Ramin skriver:

  Hej,
  ville bara tacka dig för en bra sida med massor hjälp för oss som är nybörjare
  tusen tack :)

 5. Renate skriver:

  Som nybliven systemkameraägare,Nikon D3100 vill jag tackar för en lättfattat fotokurs.Jag behöver läser många gånger innan allt sitter där det ska.Men jag är envis och hoppas att jag lär mig.

 6. Vera skriver:

  ÄNTLIGEN har jag fattat vad brännvidd egentligen betyder! Eller hur man ska tänka i alla fall. Tack tack tack, nu ska jag lusläsa resten av din fotoskola :)

  MVH Nybliven Canon EOS650D-ägare

 7. arbana skriver:

  Mycket bra sida. Har ägt systemkameran i flera år NU fattar jag hur den ska användas ;P

 8. Nilla skriver:

  Jag hade svårt med betydelsen av brännviden, först när jag kom in på in sida fattade jag!!! Blir såå glad!! Tack för din sida! Ha en fortsatt bra dag/kväll! Kram från fotonörden!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *