4.5 Vilket objektiv

Vilket objektiv man ska välja beror på vad som ska fotograferas och under vilka förhållanden.

Vidvinkelobjektiv
Vid fotografering av landskap, byggnader och inomhus är vidvinkel ofta bra. Objektivet tar in väldigt mycket av omgivningen även om man står relativt nära.

Extrem vidvinkel kan förvränga bilden en hel del. Detta kan användas för att skapa effekten att något är väldigt stort eller maffigt.

Normalobjekt
Normalobjektivet avbilder världen ungefär som vi ser den. Detta objektiv lämpar sig väl speciellt vid porträtt och som ett universalobjektiv.

OBS! För en systemkamera som inte har fullformatssensor, alltså till exempel Canon EOS 1000D, 450D, 500D, 40D, 50D, så är normalobjektivet på ca 30 mm på grund av förstoringsfaktorn.

Normalobjektiv
Vidvinkel och normalobjektiv brukar vara lite mindre än teleobjektiv.

Teleobjektiv
Vid fotografering av motiv som är långt bort lämpar sig teleobjektiv. Om man till exempel ska fotografera vilda djur och inte har möjlighet att komma nära.

Teleobjektiv
Teleobjektiv brukar vara väldigt långa.

Nästa avsnitt: Matningsmetoder – Enstaka

42 kommentarer till 4.5 Vilket objektiv

 1. Simon skriver:

  En del av bilderna ni använder för demonstration, verkar sakna CPF.
  Kanske värt att inkludera i er guide hur viktigt det är att använda rätt filter, till rätt objektiv, och under vilka omständigheter.

 2. Helena skriver:

  Om man fotar mycket innebandy vilket objektiv skulle du rekommendera till Canon eos 550d? Har kitobjektivet 18-55, blir bra bilder men jag vill kunna zooma in mer för nu är avståndet mitt problem.

 3. Rickard skriver:

  Eftersom det handlar om folk som rör sig så är du inte betjänt av IS (bild stabilisering). Och eftersom du ska fotografera inne så är ett ljusstarkt objektiv det bästa alternativet. Då kan ett alternativ vara Canon 70-200/2.8 eller eventuellt Tamron 70-200/2,8.

  Canon 70-200/2.8 kostar ca 11.500 kr. Tamron är 2000-3000 kr billigare men har långsammare autofokus.

 4. Helena skriver:

  Hej
  Håller på att tittar på objektiv till min Canon, men vad menas med bildvinkel?

 5. Rickard skriver:

  Bildvinkel, eller field of view, är i praktiken hur mycket (hur brett och högt) ett objektiv “ser”. Ett objektiv med lite bildvinkel är det man kallar teleobjektiv. Motsattsen är vidvinkelobjektiv som har stor bildvinkel.

  För att se vad bildvinkel är i praktiken kan du använda vårt verktyg för field of view. https://www.kameravaskan.se/fotografering-avancerat/rakna-ut-field-of-view/

 6. Samuel skriver:

  vilket objektiv rekommenderar du av sigma 70-300/4-5,6 DL Makro s II, eller Canon ef-s 55-250mm/f 4-5,6 IS? Jag fotar lekande barn, inomhus sporter och fotboll utomhus, och vid skolavslutningar och jul. Jag har canon 18-55 IS (kitobjektiv) och det blir kanonbra bilder inomhus men jag behöver bättre zoom, barnen blir fortfarande för långt undan fast jag zoomar, så nu behöver jag något bättre zoom. Billigt som möjligt men bra:-)

 7. Samuel skriver:

  kan tillägga att jag har canon eos 550d

 8. Rickard skriver:

  Jag har inte testat dem. Det jag kan läsa mig till är att Sigman uppfattas som långsam och Canonalternativet visserligen inte är snabbt men levererar ändå ett ok resultat för de pengarna.

  Det du bör tänka på är att inomhusfotografering kräver ganska mycket av kameran, speciellt om det är sport där utövarna springer och/eller hoppar. Lyckas du ta bilder som inte har rörelseoskärpa med ditt kit-objektiv så bör det inte vara några problem men zoomobjektiven heller i och för sig. Annars är det ett ljusstarkare (och förstås mycket dyrare) alternativ jag skulle vilja rekommendera. Alltså ett objektiv med bländare 2.8 eller bättre (lägre tal = ljusstarkare).

  Så av gammal erfarenhet av Sigma-objektiv och baserat på vad jag kan komma fram till genom andras erfarenhet av dessa två alternativ så tror jag mycket mer på Canon EF-S 55-250/4-5,6 IS än Sigma-objektivet.

 9. Gudrun skriver:

  Hej, för konferensmiljö, troligen fönsterlöst, vad skulle du säga är viktigast för bra bildkvalité? Objektivtyp, bländare-/slutartid, ISO, vitbalans, filformat….? Jag har plåtat mkt utomhus, både natur, miljö o porträtt, med goda resultat. Hittills alltid i JPEG. Men inne… Har aldrig blivit bra hittills. Blixt är jag inte inne på, måste jag tror du? Stativ, kanske dags att skaffa?
  Ja det var många frågor. Förstår om du inte hinner svara på allt. Men om du har ett el två grundtips blir jag jätteglad. Bra sida förresten!

 10. Rickard skriver:

  Låter som att det kan vara dåligt med ljus. Då är det viktigt att använda objektiv med stor bländaröppning. Själv fotograferar jag i princip alltid i rå-format. Då kan jag själv påverka brusreducering och vitbalans i efterhand.

  Stativ kan vara en idé ifall du använder mycket tele.

  Sammanfattning tips:
  Använd stor bländaröppning.
  Fotografera i rå-format.

 11. Gudrun skriver:

  Tack för tipsen. Skaffade objektiv på 70 mm o använde bländare runt 1,8-2,2. Men jag vågade mig inte på raw i detta läge eftersom jag inte hade tid att forska efter altenativt bildbehandlingsprogram till Photoshop, inte hade råd att köpa det nu, samt inte vågade chansa på att hinna lära mig hantera raw på så kort tid. Ska lämna imorgon. Men jag är sugen på att lära mig raw nu. Vad förutom Photoshop kan behandla det formatet?
  Tror för övrigt många bilder blev mkt bra. Helt klart hjälpte det nya objektivet till.

 12. Madeleine skriver:

  Hej!

  Vilken kanonsida detta är! Precis vad man behöver när man är nybörjare på detta och blir alldeles snurrig av allt nytt :)

  Jag tänkte köpa mig min första systemkamera, just nu lutar det åt Canon EOS 500D eller Canon EOS 1100D. Jag undrar vilket objektiv som är bäst att köpa till. Att bara ha ett objektiv som är Tamaron 18-200, eller ha ett standard objektiv 18-55 + ett canon 75-300DC. Jag fotgraferar mycket utomhus, vilda djur och ganska ofta i skymningsljus. Och så undrar jag om kamerahuset i sig har hög ISO (6400) kan kompensera om objektivet har lite sämre ljusförmåga.

 13. Hannah skriver:

  Har en Canon EOS 450D och undrar nu vilket objektiv som vore bäst för porträttbilder utomhus och sådant? :)

 14. Rickard skriver:

  Ta en titt på Canon EF 50/1.8. Det kostar ca 1.000 kr och ger fint resultat.

 15. Rickard skriver:

  Ursäkta ett sent svar. Program att behandla raw-format brukar följa med kameran. Själv använder jag Adobe Lightroom. Det ska inte jämföras med photoshop i hur avancerat man kan redigera bilder, men det är bra för att sortera, kategorisera och behandla raw-bilder.

 16. Rickard skriver:

  Hej!

  Visst kan man säga att högre ISO kompenserar för ett objektiv med sämre ljusförmåga. Tyvärr så försämras ofta bildkvaliten avsevärt vid så hög ISO.

 17. Judit skriver:

  Hej!

  Jag kan bara ställa mig i kön och gratulera till en ypperligt bra sida. :-)

  Jag funderar på att köpa en Nikon D7000 men vet inte riktigt vilken objektiv som passar och uppfyller mina behov. Kör mycket motorcykel och tänker nämligen fota mestadels landskap, rörlig motiv men lite annat också såsom porträtt, nattbild mm. Fast inte närbild, makrobild, inte mycket i alla fall.

  Tacksam för svar.

 18. Rickard skriver:

  Baserat på det du säger att du kommer fotografera så skulle jag börja med att rekommendera ett zoomobjektiv som har brännvidd runt 17-55 ungefär. Och eftersom du skriver att du kommer fotografera rörliga motiv så kan ett ljusstark objektiv vara bra. Exempelvis ett med bländare 2.8. Det är förstås svårt att rekommendera ett specifikt objektiv eftersom mycket även brukar handla om ekonomi och förväntningar.

  Kan rekommendera att du tar en titt på följande objektiv:
  Tamron AF SP 17-50/2,8 XR Di-II LD Aspherical (IF) till Nikon AF
  Sigma EX 17-50/2,8 DC OS HSM
  Nikon AF-S 17-55/2,8 G ED

  För att få lite mer vidvinkel, vilket är trevligt när man fotograferar landskap, så kan dessa vara ett alternativ:
  Tokina AT-X PRO AF 16-50/2,8 DX
  Nikon AF-S DX 16-85/3,5-5,6 G ED VR

 19. Judit skriver:

  Tack för det snabba svaret.

  Jag skall nu tugga mig igenom listan. Det blir nog något köp imorgon känner jag.

 20. Judit skriver:

  Jultomten kom tidigt i år :-)
  Köpte kameran idag plus Nikon AF-S DX 16-85/3,5-5,6 G ED VR objektivet.

  Nu är det “bara” att lära sig…

 21. Mantis skriver:

  Hej!
  Vilken bra sida. Jag har en Canon EOS 450d med tillhörande kit-objektiv. Vill gärna ha ett nytt objektiv som kan ta fina bilder på barnen (porträttbilder) inomhus men även utomhus. Gärna också bilder där bakgrunden blir “suddig” om du förstår vad jag menar. Vad rekommenderar du för objektiv?

 22. Rickard skriver:

  Tack! Jag skulle rekommendera att du tittar på objektivet Canon EF 50mm f/1.8 II. Tror att det kan ha det du söker till ett bra pris.

 23. Danne Jonsson skriver:

  Hallå där! kanon sida!

  Har nyligen köpt en Sony nex c3 och är enormt nöjd, det är ingen fullfjädrad systemkamera men jag lyckas ta bra bilder för mitt behov och att den är liten gör det lättare för mig. Jag har standard objektivet och är totalt värdelös på kameror och objektiv men tänkte höra med dig om alternativa lösningar när det gäller ett bra zoomobjektiv? Som det är nu kan jag inte zooma en millimeter, behöver det vara så dyrt? Måste jag köpa nex egna objektiv? jag fotar allt och inget men skulle tycka det var trevligt att kunna ta lite zoomade bilder från håll, MVH/ Danne och Tack på förhand!

 24. Rickard skriver:

  Enligt vad jag förstår så är det ingen annan än Sony som gör objektiv till nex. Då är det inte så mycket att välja på och det blir rätt dyrt.

  Det finns adapter så man kan sätta på andra objektiv på en nex. Är dock inte säker på att totalpriset (adapter + annat objektiv) blir billigare än Sonys nex-objektiv.

 25. Tommy Gustafsson skriver:

  Hej !

  jag har precis köpt en begagnad Canon eos 1000D jag vill fota mycket vilda djur och naturbilder i stort,,,,men tyvärr så verkar det vara en djungel om vilka objektiv som passar till min kamera…..skulle du kunna ge mej ett eller två exempel på skapliga objektiv dels att fota vilda djur med samt ett för mer landskapsfotografering och att dessa inte kostar skjortan….utan prisvärda alternativ !

  Tacksam för din hjälp !
  Tommy

 26. Daniela skriver:

  Hittade din sida nyligen, och måste som så många andra tacka för
  väldigt enkla och tydliga förklaringar. Jag har fotat länge, men det
  där med systemkamera är inte alltid så lätt. Jag använder ofta för-
  inställda sceninställningar för att förenkla för mig själv.

  Min fråga är;
  Jag har en Olympus E-520, som jag gillar jättemycket. Problemet
  är att objektiven till denna är väldigt dyra. Kan jag med hjälp av
  adapter använda till exempel ett Canon-objektiv? Och hur vet jag
  i så fall vilken adapter jag behöver välja?

  Tack för en bra sida!
  Daniela

 27. Linda skriver:

  Hej. Kanon sida :) lärt mig mycket..

  Men nu är det så att jag ska fotografera mina vänenr då dom gifter sig.
  har fotat förr.. men aldrig i kyrka…
  vad bör jag tänka på ??

  och vilken blixt är att rekomendera?
  vilket objektiv kan vara bäst?

  har D90 kamera med 18 – 105 objektiv standrad kitet.
  plus ett fast 60

  vad för iso med mera med mera är att rekomendera? och ljus sättning. ja typ all hjälp att få tackar jag för :)

 28. Ann Lyckvinge skriver:

  Hej!
  Som övriga skriver, en kanonsida.
  Har precis köpt en Nikon D3100 med standard objektiv 18-55 mm.
  Nu vill jag köpa ett teleobjektiv med bildstabalisator. Har varit inne o tittat på olika alternativ men tycker det är jätte svårt. Har inte råd med allt för mycket. Är mycket intresserad av att fotografera fåglar. Men vill ändå ha ett allround objektiv så jag kan fota lite nära, ta foto inomhus. Har varit lite inne på Tamron 28-300mm.
  Har du något bra tipps.
  Undrar Ann.

 29. Anna skriver:

  Hej! Jag har en Canon Eos 550D och fotar mycket natur och porträtt bilder med den, jag har kit-objektivet 18-55 och känner nu att jag skulle vilja ha ett nytt. Problemet är dock att jag inte vet vilket, vilket skulle du rekomendera som inte kostar allt för mycket?

 30. Rickard skriver:

  Det eviga dilemmat “…som inte kostar allt för mycket”. Det brottas vi alla med och det är en svår ekvation att få ihop. Bra men billigt, alltså. :-)
  Du kan ta en titt på Canon EF-S 17-55/2,8 IS USM. Zoomomfånget är nästan samma som du har men bländarvärdet är mycket bättre över hela zoomen. Det kan du ha nytta av både vid natur- och porträttfotografering.
  Ett billigare alternativ kan vara Tamron AF SP 17-50/2,8 XR Di-II VC LD Aspherical (IF). Det är vad jag har förstått inte lika bra som det från Canon. Men det är halva priset.

 31. Rebecka skriver:

  Hej!

  Jag undrar, vilket objektiv är bäst för att fota gymnastik? Jag har en canon 500d och skulle vilja ha lite skarpare bilder och bättre zoom

 32. Johannes Cannán Magnusson skriver:

  Hej!

  Har också en Canon 500D EOS och fotar mycket. Nu är det så att jag börjat fota mycket sport då min son spelar både hockey och fotboll. Vad rek du för tele objektiv för mig. Det är ju mycket rörlighet i spelet och jag vill gärna fånga ögonblicket! Hockey är ju mest inomhus har en SPEEDLITE 430EX II som jag är nöjd med. Fotboll både ute och inne. Går nu i köpa tankar men blir inte klok av säljarna på shopparna.

 33. Thea skriver:

  Hej!

  Jag är ägare av en Canon EOS 1100D. Jag gillar att fotografera innebandy och utomhus på nära håll och undrar om du har något tips på ett objektiv som ger skarpa bilder och bra zoom? Har just nu 18-55mm.

 34. Yvonne Noren skriver:

  Hej jag har en systemkamera märke Pentax K-x Vad ska jag använda för objektiv för att ta poträttbilder

 35. arbana skriver:

  Hej Rickard!

  Äger en SONY DSLR-A300 vill fota porträttbilder ( fina babybilder inomhus) vilket objektiv rekommenderar du?

  Mycket bra sida!

 36. Celine =3 skriver:

  Hejsan!
  Jag har en Canon EOS 1100D och vill ta porträtt bilder. Vad för objektiv ska jag använda mig av?

 37. Celine =3 skriver:

  btw… Grym hemsida!

 38. robert eurenius skriver:

  Hej Rickard!

  Har en Canon 550d 24-70 objektiv vilket merke är best

 39. Bodil skriver:

  Hejsan!
  Fotograferar mest fotbollsmatcher och har en Nikon D7000, vill ha ett bra objektiv och undrar om Tamron AF SP 150-600/5 är ett bra objektiv?

 40. Jessica Månsson skriver:

  Hej!
  Har en Canon eos 1000D med objektiv, efs 18-55. Vill kunna fota natur och människor på långt håll. Det objektiv jag har har fungerat bra hittills men vill nå objekt som är på avstånd, kan inte nå det med det objektiv som jag har idag. Vad ska jag välja?? Om man köper ett objektiv för att fota på avstånd kan man fota bra porträtt med det också?? Micro behövs inte

 41. Linn skriver:

  Hej

  Har en Canon Eos 600D och vill ha ett objektiv med bra zoom då jag gillar att ta kort på bland annat fåglar, men vill även att objektivet ska funka att till att ta kort på föremål som rör sig då jag håller på mycket med ridsport. Tips??

 42. Sara skriver:

  Hej.
  Jag har nu en canon EOS 70D Med linsen 18-135
  Jag håller på att utvidga min fotografering där jag har byggt en egen fotostudio här hemma där jag vill fota barn, djur och helt vanliga porträtt, fotar även mycket utomhus på djur & barn, bröllop & porträtt.
  Jag funderar på objektivet : 70-200 f2,8. Är det nått du kan rekomendera inom mitt område av motiv eller kan du tipsa om nån bättre?
  Vore tacksam för lite hjälp.
  tack på förhand
  MVH sara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *