2.4 Filformat

I detta avsnitt lär du dig vilka olika filformat man kan spara bilderna i och fördelar och nackdel med dem.

Systemkameror erbjuder möjligheten spara fotografierna som råfiler. Råformatet är det format som erbjuder bästa möjligheter till ett lyckat resultat. Många nybörjare fotograferar i JPEG för att det är enkelt, man är bekant med det och kanske för att de tror att det är svårt eller krångligt med RAW. Det finns förstås både för och nackdelar med RAW.

Större möjligheter
Råformatet är ingen bild. I filen man får finns all information som sensorn fånget. Man behöver sedan ett program för att “framkalla” filen till en bild. Det är vid framkallningen som möjligheterna finns.

I råfilen finns mer information än vad som finns i en JPEG-fil. Om bilden inte blev exakt så som man vill ha den finns ganska stora möjligheter att få fram till exempel färg och former ur något som såg ut att vara helt vitt eller helt svart.

JPEG lite sämre men snabbare
Fotograferar man med JPEG är det i stort sätt omöjligt att rädda en misslyckad bild. JPEG är även ett filformat som förstör bilden en aning för att göra så den tar mindre plats. Detta gör att det går ca 10 JPEG-bilder på varje RAW-bild. Att använda JPEG ger dock inte dåliga bilder. Det går fortare att få iväg bilder till framkallning eller upp på Internet eftersom man slipper framkallningssteget som RAW kräver.

RAW bra för nybörjare
Råformatet är otroligt bra för nybörjare. En nybörjare inom fotografi gör fel, det måste man få göra. Det är helt rätt att göra fel, det är så man lär sig. Och eftersom nybörjare lätt misslyckas med bilder är råformatet en perfekt fallskärm. Om bilden råkar bli för ljus eller för mörk så finns det massa information i RAW-filen som kan hämtas upp och göra bilder, om inte bra, så i alla fall acceptabel och användbar.

Jpeg bild direkt ur kameran
Bild i JPEG format direkt från kameran.

Bild i råformat
Bild tagen i RAW och framkallad med programmet Adobe Lightroom. Här kan vi få fram detaljer i de mörka partierna och få lite mer färg i himlen.

Nästa avsnitt: Sökaren

7 kommentarer till 2.4 Filformat

 1. Emma skriver:

  Hej. undrar bara vart man ställer in till raw format.

  har en canon eos 1000d mvh emma

 2. Rickard skriver:

  För att kunna ställa in kameran att fotografera i RAW måste den stå i något av lägena P, Av, Tv eller M.

  Vilket filformat man ska använda ställs sedan in i menyn.

 3. Anna skriver:

  Hej!
  Fick min första digitala systemkamera (EOS 500D) i present under våren, men har tyvärr ännu inte haft tid att lära mig så mycket om dess funktioner ännu och är även fotomässigt en riktig nybörjare så jag ska absolut läsa igenom den här kursen. :-)
  I texten ovan undrar jag över de “framkallningsprogram” du skriver krävs för att visa RAW-format, räcker det inte med de program som kom med i kamerapaketet?
  Mvh
  //Anna

 4. Rickard skriver:

  “Framkallningsprogrammet” som ingår när man köper sin kamera fungerar absolut att använda. Själv använder jag Adobe Lightroom och det är av den anledningen exemplet kommer där ifrån.

 5. mathilda skriver:

  svar till emma:
  du kan gå in på menyn, leta reda på kvalite [set] sen väljer du bara RAW om det är det du vill ha :)

 6. Catarina Johansson skriver:

  Hej!
  Har ett format som heter NEF (RAW) + JIPEG hög
  Vad innebär det?
  Catarina

 7. sheri skriver:

  Hej
  Jag förstår inte detta med Raw och framkallningsprogramm.
  När man tar bilder med sin systemkamera sparas bilderna i raw ska man framkalla de på annat sätt?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *