2.1 Kameran

I detta avsnitt lär du dig vad en systemkamera är och vad som skiljer den mot en så kallad digital kompaktkamera.

Det som skiljer en systemkamera mot kompaktkameror är framför allt tre saker.
1. Möjlighet att bygga ut och ändra en kameras utförande.
2. Ger generellt möjlighet till mycket bättre bildkvalité.
3. Snabbare respons.

Ändra kamerans utförande
Systemkameran är inte en fast enhet utan består av flera delar. Enkelt förklarat kan man säga att det som är speciellt med en systemkamera är att objektivet går att byta ut. Till skillnad från en kompaktkamera där allt hänger ihop som en apparat.

Systemkamera med fler objektiv

Systemkameran ger alltså större möjligheter att ändras till en fotografs egna önskemål. Beroende på vad man vill fotografera så passar olika objektiv och då finns möjligheten att ändra.

Utöver objektivet finns en mängd andra saker som går att använda på sin systemkamera för att anpassa den till situationen. Bland annat extra stark blixt, fjärrutlösare, extra stor batterikapacitet och mer.

Systemkamera med extra blixtar

Bättre bildkvalité
Systemkameror ger generellt bättre bildkvalité än små kompaktkameror. Anledningarna till det är att många men det finns en mycket avgörande del som är bättre i systemkameror. Det är sensorn, den ljuskänsliga yta som fångar själva bilden. Den är större på systemkameror än vad det är på kompaktkameror.

Snabbare respons
En systemkamera reagerar direkt när man trycker ner avtryckaren. Bilden tas direkt när du trycker ner avtryckaren, till skillnad från kompaktkameror som i värsta fall kan ta ha så lång reaktionstid att motivet hunnit försvinna.

Kompakt systemkamera reagerar långsammare

I och med att man kan ställa in fokus manuellt med en systemkamera så behöver man inte vänta på att kameran ska hitta fokus. Detta gör att systemkameran är överlägset snabbare än de flesta kompakta digitalkameror.

Nästa avsnitt: Minneskort

3 kommentarer till 2.1 Kameran

 1. Thomas Risberg skriver:

  Du skriver, citat:
  Utöver objektivet finns en mängd andra saker som går att använda på sin systemkamera för att anpassa den till situationen. Bland annat extra stark blixt, fjällutlösare, extra stor batterikapacitet och mer. Slut citat.

  I all vänlighet, fjällutlösare? Ska det inte vara fjärrutlösare, undrar en novis som precis skaffat en Nikon D3100 + 18-105/3,5-5,6 VR, och med stor glädje läser din fotoskola!
  Gott Nytt År

 2. Rickard skriver:

  Tack för rättelsen! Någon fjällutlösare har jag inte hört talas om, visst ska det vara “fjärr…”. Det är korrigerat nu.

 3. Therese skriver:

  Hej!

  Nyss köpt en nikon d5100och du skriver att systemkameror reagerar direkt när man trycker ner knappen som man tar foto med. Men det gör inte min? Måste först trycka ner halva för att få skärpa och sedan trycka ner resten. Vilket gör det tar lång tid att ta ett foto. Hittar inte ngn inställning där jag kan ändra till att ett foto tas direkt. Kanske ej går med denna kamera?

  Therese

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *