Oskarp, ingen fokus någonstans i bilden

Om hela bilden saknar skärpa kan det bero på att kameran inte ställt in fokus korrekt.

Lösningen är att kameran ställer in fokus på det avstånd där ditt motiv är. Att den inte lyckats med det kan bero på flera olika saker.

Alternativ 1: Om kameran är inställd på manuell fokus (MF), ställ in kameran på automatisk fokus (AF). Eller ställ in fokus manuellt med fokusringen på objektivet, om din kamera har en sådan.

Alternativ 2: Din kamera är inställd på “Makroläge”. Symbolen för detta är en tulpan. Stäng av makroläge och testa igen om du försöker fotografera annat än närbilder.

Alternativ 3: Det kan vara för mörkt för att kameran ska hitta fokus automatiskt. Testa istället manuell fokus om din kamera har den möjligheten. Då får du själv ställa in var fokus ska vara.

Alternativ 4: Du är för nära motivet, flytta dig så du kommer längre ifrån motivet. Man kan inte vara hur nära ett motiv som helt. Hur nära man kan vara beror på kamera och objektiv.


I bilden ovan har vi backat lite med kameran. Den hade annars inte möjlighet att fokusera på grund av att vi var för nära motivet.

2 kommentarer till Oskarp, ingen fokus någonstans i bilden

  1. Fia skriver:

    Hej!
    Har en Nikon D5100 och har nyligen köpt ett 18 – 105 objektiv (har sedan tidigare ett 18 – 55 + ett 70 – 300, men var i behov av ett mer allround). Har erfarenhet av detta objektiv genom jobb, där det används flitigt och där har jag tyckt det funkat tillfredsställande. Har dock stora problem med fokusen på mitt eget nya objektiv! Kameran vill inte fokusera när jag t ex tar gruppbilder (detta har varit det största problemet), har på måfå (är ingen expert) testat en mängd olika inställningar, både autoinställningar och manuella, men inget har funkat tillfredsställande – allt blir suddigt ändå! Värst blir det om jag använder självutlösare (använder stativ). Har gjort så att jag fokuserat med autofokus på personen i mitten, tryckt ner avtryckaren till hälften och växlat till manuell fokus på objektivet, sen tagit bilden med självutlösare inställt på 10 sek (själv varit med på bild). Mer eller mindre varenda bild jag tagit blir suddig, vad gör jag för fel? Kan du även förklara vad inställningen “prioritera fokus” och “prioritera slutare” betyder? Vad är bäst inställning för en glad amatör. Har aldrig haft detta problem tidigare med mina andra objektiv, men även med 18 – 55 objektivet verkar det nu bli suddiga bilder, ngn inställning som är fel i kameran eller vad?
    Mvh Fia

  2. Fia skriver:

    Ska tillägga att autofokusen funkar bättre om jag zoomar in, men ändå inte helt tillfredsställande, blir ofta – dock inte alltid – suddiga bilder även inzoomat…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *