2. Rensa upp i bilden

Något man kan se hos nyblivna fotografer är att man bara tittar på huvudmotivet, istället för att se vad som befinner sig i hela bilden. Bilderna kan då bli röriga, spretiga och det är svårt att vila blicken någonstans. Exempelvis vid porträtt kan man få oönskade effekter som föremål som sticker upp ur eller rakt igenom huvudet på människor.

Titta på hela bilden
För att skapa en harmonisk bild ska man inte bara titta på huvudmotivet. Man måste ägna mer energi åt omgivning och bakgrund. Målet är att rensa bort oönskade objekt. Detta kan man göra på flera sätt. Antingen flyttar man helt enkelt på det som man inte vill ha med i bilden. Oftare måste man dock flytta på sig själv. Man får gå runt, gå framåt eller bakåt och testa olika zoom eller söka sig högre eller lägre. Använda fötterna helt enkelt.

Ta rätt från början
Att rensa bilden handlar alltså inte om att fixa det i ett bildredigeringsprogram. Det handlar om att rensa innan man tar bilden. Att ta en helt ”ren” bild kan kräva lite arbete. Det är priset man får betala för att ta ”renare” bilder.

För att få ner horisonten fick jag lägga mig på mage i kohagen. Det är priset man får betala ibland.

För att ta denna bild fick jag arbeta med både fötter och zoomen. Det fanns väldigt många trädtoppar som stack upp både här och där.

Har du följt tipsen? Skicka in en bild du tagit men hjälp av tipsen så kanske vi publicerar den här! Bifoga bilden i ett mail till bild@kameravaskan.se.

Nästa avsnitt – Tredjedelsregeln

En kommentar till 2. Rensa upp i bilden

  1. Pingback: Fotoskola - Ny fotoskola – gratis!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *