5. Zoom förändrar världen

Hur mycket man zoomar, eller rättare om man har kort eller lång brännvidd, påverkas motiven i bilden väldigt mycket.

Man kan genom att använda olika brännvidder forma världen lite som det passar en själv. Ett användningsområde är att man kan förändra storleksförhållandet mellan två eller fler objekt som befinner sig på olika djup.

Den röda fyren och ruinen ser nästan lika höga ut i denna bild. Det beror på vart fotografen står och vilken brännvidd som använts.

Här ser den röda fyren liten ut jämfört med ruinen. Eller så upplever man det som att fyran är väldigt långt bort.

Om man zoomar in, använder en lång brännvidd så blir objekt som är långt bort större i förhållande till objekt nära kameran. Motsatt effekt får man om man zoomar ut, använder vidvinkel. Då blir objekt långt bort väldigt små i förhållande till objekt som är nära.

Olika brännvidder (eller zoom om du vill) förändrar även objekt i bilden på fler sätt man kan dra nytta av. Om man går nära och fotograferar med vidvinkel ser objekt maffiga och stora ut. Går man en bit i från och zoomar in på objektet upplevs det inte lika maffigt.

Denna bild är tagen med stor brännvidd. Kameran står lång bort och man har zoomat in på motivet. Detta ger en plattare och relativt odramatisk bild.

Samma objekt som ovan. Här är kameran väldigt nära motivet och här används vidvinkel. Detta ger ett maffigare intryck, men deformerar också motivet.

Nästa avsnitt – Perspektivet

Missa inget! Följ fotoskolan via bloglovin.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *