7.4 ISO

ISO kan man säga är ett tal som beskriver hur ljuskänslig kameran ska vara. Egentligen kommer talet ifrån den analoga fotofilmen. Den angavs ibland som ASA och ibland som ISO, men det är samma sak. Dagens digitalkameror försöker återspegla filmens ljuskänslighet, därför finns denna benämning kvar.

Ju högre ISO-tal desto ljuskänsligare var filmen. Det krävdes alltså en kortare slutartid om man hade en film med högre ISO. På samma vis fungerar det i digitalkameran men man behöver inte köpa olika film. Idag är det bara en inställning i kameran.

Vilken ISO är bra?
Låg ISO är eftersträvansvärt eftersom bilden blir mindre brusig. Hög ISO ger en brusigare och kornigare bild som även kan ha lite mattare färger. Fördelen med hög ISO är däremot att man kan fotografera i dåliga ljusförhållanden mycket bättre. Så det finns inget ISO-värde som är generellt bäst. Utan det måste anpassas efter situationen.

Utomhus i normalt ljus kan ISO mellan 100-400 vara bra. Inomhus eller i andra väldigt mörka omgivningar kan högre ISO vara lämpligt.

Klicka här om du vill läsa mer om vilken iso man ska använda och varför.

Nästa avsnitt: Exponeringskompensation

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *