7.3 Slutartid

Slutartiden är den tid så kameran är öppen för ljus att nå sensorn. Normalt är tiden en bråkdel av en sekund. Men vid nattfotografering kan det vara en halv minut eller ännu mer.

Slutartid anges i sekunder. Oftast handlar det om 1/125 eller 1/500 av en sekund eller något i den stilen. Slutartiden 1/125 är 0,008 sekunder och tiden 1/500 är 0,002 sekunder. Det är inget man behöver kunna. Omskrivningen till decimaltal är mer en illustration över hur extremt korta tider kameran vanligtvis är öppen.

Eftersom det är vanligare att slutartiden bara är en del av en sekund så brukar kan ibland strunta i att ange “1/”. Istället skriver man bara 125 om man menar slutartiden 1/125 av en sekund. Av denna anledning kan det verka som att 125 skulle vara kortare än 500, eftersom 125 är ett mindre tal. Men som du kan läsa ovan så är det så att slutartiden 125 är 0,008 sekunder och 500 är 0,002 sekunder. Alltså är 125 en längre slutartid än 500 och slutartiden 20 är ännu längre än de båda andra eftersom det är 0,05 senkunder.

Korta slutartider gör att motivet fryses även om det i själva verket rörde sig. Fotografens egna kameraskak elimineras också med kort slutartid.

Lång slutartid för att rörliga motiv blir suddiga samt att ens egna kameraskak för att bilden blir oskarp. Långa slutartider kräver stativ för att bli bra.

Nästa steg: ISO

6 kommentarer till 7.3 Slutartid

 1. Nausicaa skriver:

  Hej!
  Jag förstå inte siffrorna för slutartiden på min kamera. Jag har en canon eos 1000d. det finns t.ex siffror som 0”4 – 25” . hur läses dessa? sen finns det även “rena” siffror som 4 och 20 utan( ‘ ) tecken framför sig vilket verka vara för kortare tid. vilken är kortast o vilken är längst egentligen? hur lång är den längsta slutartiden?
  Tack för en kanon sida.

 2. Rickard skriver:

  Rena siffror är kortast tid, t.ex. 20 är en tjugondel av en sekund. Alltså extremt kort. Står det 1000 så är det alltså så lite som en tusendel av en sekund. 20″ där emot är hela sekunder, alltså 20 sekunder om det står 20″. Står det 0″5 så är det 0,5 sekunder, alltså en halv sekund.

  Normalt brukar längsta slutartiden ligga på ca 30 sekunder. Men det finns ett läge på många kameror som heter “Bulb”. Vissa har ett B på programvalsratten, det är Bulbläget. Men bulb kan du få hur lång slutartid du vill, utan begränsning. Bulb fungerar så att så längre avtryckaren är nertryck så är slutaren öppen. Så håller du ner knappen i två minuter så blir slutartiden två minuter.

 3. Tom Carlssonn skriver:

  mkt bra tipps men jag undar lite av vilket objektiv är bäst som alround till nikon Dx kamera hört att ljusstyrka 2,8 skall vara bäst varför?… och vilken brännvid bör man ligga på ungefär?

  något prisvärt tipps på objektiv fotar vimmel bla
  Kamera nikon d7000

 4. Rickard skriver:

  Varför just 2,8 skulle vara bäst vet jag inte. Men ju lägre tal desto snabbare slutartid kan man få, vilket är väldigt bra om man fotograferar utan blixt i dåligt ljus.

  Allround-objektiv brukar ligga på brännvidd mellan 16-85mm. Standard är oftast 18-55mm. Vilket brännvidd man ska välja beror väldigt mycket på vad man ska fotografera. Själv har jag ett så kallat superzoom 28-300mm när jag är på resande fot och annars 24-70mm och 24-105mm som allround.

  När det gäller vimmel skulle jag kunna tänka mig att man har något kortare brännvidd (mer vidvinkel) om det är lite trånga miljöer så tror jag det passar bättre. Då kanske t.ex. Tokina AT-X 11-16/2,8 Pro DX eller liknande kan passa bra.

 5. Ola skriver:

  Men tex varför vill man ha 30sek slutar tid då? Eller bulb versionen. Haft en kamera i 2 år men inte rikgit brytt mig så mycket om den ( EOS 500d ) Men tänkte knäppa lite kort på blixtar och läste lite på blixt.se forum att folk hade f22 och 30 sek slutartid för ta kort på en blixt men hur lyckas man ta kort med 30 sek slutartid om man bara kan ta ett kort i taget eller har man på sekvens taging och den tar kort hela tiden under 30 sek? :) och bulb blir de som att den filmar i tex 5 min eller när tas kortet? I början eller på slutet?
  Rikgit nybörjare men har kollat igenom här. Mycket att hålla koll på.

 6. Rickard skriver:

  “Men tex varför vill man ha 30sek slutar tid då? Eller bulb versionen.”
  Det använder man oftast om man fotograferar på natten. Eftersom det är så lite ljus nattetid så krävs lång slutartid.

  “..folk hade f22 och 30 sek slutartid för ta kort på en blixt”
  Om det är natt och kamera står på stativ eller stadigt på någon så kan man ställa in så lång slutartid och under den tiden använda sig av en lösblixt som man knäpper av flera gånger under de 30 sekunderna. Då kommer man få “flera” bilder i samma tagning.

  “..när tas kortet? I början eller på slutet?”
  Kortet tas under hela slutartiden. Du kan prova detta genom att ställa kamera på något stadigt, gärna utomhus när det är mörkt. Använd slutartid 30 sek och bländare kanske ska vara runt 22. Du får testa dig fram gällande bländare. Trycka av en bild och spring fram och ställ dig så kamera ser dig. Stå där i ca 15 sekunder. Byt snabbt plats, tex ta några steg åt sidan. Stå där tills kamera står av. Då har du fått en bild där du är med två gånger. Både där du stod i börjar och där du stod i slutet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *