6.1 Ljusmätning

Kameran genomför alltid en mätning av ljuset när avtryckaren trycks ner. I själva verket genomförs ljusmätningen när halva avtryckaren trycks ner. Fortsätter man trycka ner knappen hela vägen så tas en bild baserad på den tidigare ljusmätningen.

Det är endast vid lägen där kameran automatiskt ställer in något av antingen bländare, slutare eller ISO som ljusmätningen faktiskt påverkar hur kameran ska agera. Kameran använder informationen den fått vid ljusmätningen för att bestämma vilken inställning den ska välja.

Är kameran inställd på M (manuellt läge) och manuell ISO-inställning så kommer ljusmätningen inte påverka hur bilden tas. Det är då istället fotografen själv som har full kontroll över alla inställningar.

Det finns några olika typer av ljusmätning som man kan välja mellan: punktmätning, centrumvägd och evaluerande är några vanliga.

Punktmätning
Punktmätning innebär att kameran endast använder på en liten punkt av motivet för att avgöra ljuset. En fördel med punktmätning är att det ofta blir rätt exponering på den punkt man mäter på. En nackdel är att kameran inte tar hänsyn till något annat i bilden. Det kan finnas stora delar i bilden som blir utfrätta eller för mörka.

Centrumvägd
Centrumvägd ljusmätning är när kameran använder mitten av bilden för att avgöra ljusförhållandet. Oftast är det viktigaste i mitten och därför kan denna ljusmätningsmetod vara bra.

Evaluerande
Evaluerande ljusmätning innebär att kameran tar hänsyn till hela motivet genom att söka av flera fält och försöka lista ut vad som är viktigt att prioritera.

Klicka här om du vill läsa mer om ljusmätning på systemkamera.

Nästa avsnitt: Vitbalans

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *