2.3 Autofokus

I detta avsnitt lär du dig vad autofokus är och hur man kan välja mellan att ställa in fokus själv eller låta kameran göra det.

Autofokus är ett hjälpmedel i kameran som beräknar avståndet till det som ska fotograferas och själv ställer in objektivet så bilder blir skarp där den ska vara skarp.

Reglaget för att slå på och stänga av autofokus finna på själva objektivet. Det finns alltså inte någon sådan inställning i kamerans menyer (som det kan göra på kompaktkameror). På objektivet finns en knapp med valen AF och MF. Ställ knappen på AF om du önskar autofokus.

Autofokus

Ställer man knappen på MF får man manuell fokus. Det innebär att kamera inte kommer ställa in fokusen åt dig. Du måste då själv ställa in objektivet för att flytta fokusen.

Nästa avsnitt: Filformat

7 kommentarer till 2.3 Autofokus

 1. Sven Johansson skriver:

  Hej. Jag har en Canon EOS 20D. Jag får inte autofocus att fungera. Objektiv som sitter på är ett multi coating pentacon auto 1,8/50. Är det någon som kan hjälpa mig och förklara detta. Har instruktionsbok på svenska så det är inget problem. Tacksam för svar.
  Sven Johansson

 2. Rickard skriver:

  Som jag förstår det så har inte Pentacon auto 1.8/50 någon autofokus. Jag vet i övrigt inte så mycket om objektivet men det är vad jag har läst mig till.

 3. Henric skriver:

  Har precis köpt en Canon EOS1100D och får inte autofocus att fungera med standard EFS 18-55 objektiv den så att säga går förbi fokus och stannar på suddigt .. behövs det kalibreras eller något?

 4. Evelina skriver:

  hej, vad betyder bara ett m på objektivet?
  om kameran inte har autofokus, men objektivet har, kan man då fokusera manuellt också?

  tacksam för svar!

 5. Anonym skriver:

  hej, vad betyder bara ett M på objektivet?
  om kameran inte har autofokus, men objektivet har, kan man då fokusera manuellt också?
  finns det alltså en “fokuserings ring” på alla “vanliga” objektiv?

  förlåt för en aning dumma frågor ;)

  tacksam för svar!

 6. Rickard skriver:

  M på ett objektiv lär betyda manuell fokus. Det vanligaste jag sett är MF som betackning för det. Men möjligen kan dey stå bara M också. Normalt så kan man ställa in alla objektiv till manuell fokus. Då använder man fokusringen på objektivet för att skifta fokus.

 7. Felicia Sander skriver:

  Hej!

  Jag har en nikon D5100 och objektiv AF-S Nikkor 70-200 mm, och på det objektivet står det endast A/M – M. Vad betyder det?

  Bra sida!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *