Test av Canon Powershot G9

Canon G9Vi testar den lilla avancerade kameran Canon PowerShot G9. Det är en kompaktkamera med mycket muskler. Kameran känns verkligen ordentlig för att vara så liten. Och någon som slår en är alla reglage. Perfekt om man behöver ändra något snabbt. Då slipper man gå in i menyer för varenda inställning. En hel del sitter direkt på kamerahuset.

G9 erbjuder bilder upp till 12 megapixel i formaten RAW eller JPEG. RAW-bilderna blir mellan 11-16 Mb och JPEG 1,5-2,5 Mb vid 12 megapixel (4000×3000 pixlar). Objektivet har 6x zoom, som i detta fall motsvarar 35-210mm, och bildstabilisator.

canon-g9-kameratest-2.jpg
Stor display och många inställningar har egna knappar.

canon-g9-1.jpgNärgränsen är otroliga 1 cm. Man kommer väldigt nära. Problemet är väl att man skuggar ljuset när man gå så nära, men det kan bli riktigt häftiga bilder.

Kameran har inbyggd blixt men även en tillbehörssko. Det innebär att du kan köpa någon av Canons blixtar eller använda den i en fotostudio. Den automatiska vitbalansen är förvånansvärt snabb. Funkar riktigt bra faktiskt. Det finns en del roliga men kanske onödiga finesser där man kan byta ut färger direkt när man tar bilden. Canon PowerShot G9 - makroEn annan rolig lite finess är att om man håller in knappen SET ca 3 sekunder så kommer en klocka fram under några sekunder.

Inställningarna är logiska och riktigt snygg gjorda. Kameran är lätt att början använda men det finns massor med funktioner och finesser att börja utforska när man blir redo.

Förutom fotografera kan kameran spela in ljud och film i olika upplösningar. Vilket gör att kameran är mycket flexibel och perfekt för den som vill dela med sig av filmsekvensker på sina barn eller aktiviteter man är på.

Att inne och i dåliga ljusförhållanden kräver att kameran kan fotografera användbara bilder i hög ISO. Canon G9 klarar detta mycket bra. Upp till ISO 400 är inga större problem. Över det är definitivt användbart till webben och bloggen.

Canon G9 ISO 80
ISO 80

Canon G9 ISO 100
ISO 100

Canon G9 ISO 400
ISO 400

Canon G9 ISO 1600
ISO 1600

Bilderna ovan är utskurna ur en bild tagen med olika ISO-inställning. I och med att bilderna är 12 megapixel så blir inte bruset så märkbart när man använder bilderna på webben eller skriver ut dem.

Canon G9 zoomtest, vidvinkel
Helt utzoomat

Canon G9 zoomtest, full tele
Inzoomat så mycket som möjligt

Ovan ser du Canon G9s zoomomfång. Fullt tillräckligt för många användare.

Det här inlägget postades i Tester och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *