Vilket objektiv ska jag välja?

När det kommer till att välja objektiv ska man börja med att fundera på vad man vill använda det till och vad man förväntar sig av det.

I grunden finns det två olika typer av objektiv. Zoom- respektive fasta objektiv. Zoomobjektiv kan ändra brännvidden medan fasta objektiv har en fast brännvidd.

Alla objektiv, oavsett typ, har ytterligare ett värde som är intressant, bländartal. Detta värde anger hur ljusstarkt objektivet är. Ju lägre bländartal desto bättre och även oftast dyrare är det.

Men åter till brännvidd. För det är ändå det som avgör i vilken situation ett viss objektiv passar.

Några riktlinjer kan vara:
Portätt:
50-100mm

Landskap:
15-25mm

Fågel/vilda djur:
200-800mm

Sport:
70-800mm

Inomhus/mingel:
15-50mm

Makro
90-100mm (makro)

Dessa brännvidder är ett riktmärke. De är angiva för att motsvara 35 mm. Så har du en digitalkamera som inte har fullformatssensor så måste du räkna om brännvidden för att det ska bli rätt. På en Canon 450D är till exempel 100mm faktiskt 160mm, på en Nikon D60 blir 100mm till 150mm osv.

Det finns så kallade superzoomar. Objektiv som går från kort till lång brännvidd. Det kan tyckas vara en perfekt lösning. Problemet är ofta att man får nöja sig med ganska ljussvaga objektiv om man väljer en superzoom och att ibland är den kortaste brännvidden inte riktigt kort nog. Fördelen är förstås att man slipper släpa på massa extra tillbehör. Så det kan vara ett bra alternativ om man är på resande fot.

Har du höge krav på ljusstyrka och skäpa osv. så är ett fast objektiv aktuellt. De fast är ofta inte så dyra men har ändå bra ljusinsläpp och bra skärpa. Till skillnad från billiga zoomobjektiv som varken är ljusstarka eller har någon vidare skärpa i bilderna.

59 kommentarer till Vilket objektiv ska jag välja?

 1. Julia skriver:

  Hej!
  Jag har funderat på att börja fotografera ishockeymatcher och liknande.
  Jag har en Nikon D5100 och jag undrar vad de bästa tillbehören kan vara att ha till.
  Idag har jag ett objektiv på 18-105 VR med vanligt UV-filter.
  Är det bättre att ha tex 55-200 i olika matcher då man står en bit bort?
  Tacksam för svar :)
  Med vänlig hälsning, Julia

 2. Cornelia skriver:

  Hej jag har en nikon 1 j1 och jag är ute efter ett objektiv till den men kan inte så mycket om objektiv och sånt. Jag gillar att fota djur, växter (tex blommor), landskap, så vad ska man ha för objektiv? :D det får inte var för dyrt objektiv.

 3. Thea skriver:

  Hej! Jag är ägare av en Canon EOS 1100D men tycker att standardobjektivet inte är tillräckligt då jag vill ha skarpare bilder. Tar mycket foton på landskap (gärna när jag åker skidor), innebandy matcher och närbilder på t.ex blommor (ett “all around” objektiv).
  Högsta priset ska väl vara ca 3500:-.
  Tacksam för svar!

 4. Philip skriver:

  Hej!
  Jag sitter och funderar på att köpa en systemkamera som jag skall använda till fotografering av landskap,sport (skidåkning) samt lite allroud. Vad tror du om en CANON EOS 700D + OPTIK EF-S 18-135 F/3.5-5.6 IS STM ? Bör jag gå upp till kanske hitta ett 18-200 objektiv istället?

  Tack på förhand!

 5. Dina skriver:

  Hej
  Jag köpte en Nikon S1 idag, Nikon har som erbjudande att man får välja ett objektiv extra. Objektivet som medföljer är 11-27mm objektiv, sen får man välja till ett av dessa:
  NIKKOR 18.5 mm f/1.8 , NIKKOR 10 mm f/2.8 eller NIKKOR 30–110 mm
  Vet inte alls vad jag ska välja eller tänka på! Jag vill ha en smidig som jag kan använda till det mesta när reser, men samtidigt vill ja inte ha dubbla objektiv för de kommer jag bara att använda en hela tiden och den andra får stå och damma.

  Tack på förhand

 6. Josefine skriver:

  Hej!

  Jag har en canon eos 5 D mark II med ett objektiv till canon EF 24-105/4,0 L IS USM.
  Min fråga är vad för objektiv du rekommenderar om man vill fotografera närbilder & porträtt med väldigt bra skärpa vill kunna fånga upp minsta lilla linje/hårstrå i ett ansikte!
  Tack på förhand!

  Vänliga hälsningar
  Josefine

 7. Ylva K Larsson skriver:

  Har en Canon EOS 550D. Letar efter ett zoom objektiv och undrar vilket kan vara bäst! 300mm? Prisklass runt 2000-2500:-
  Endast hobby,men det objektivet som medföljde kameran är ju alldeles för tråkigt vid zoomning (18-55mm)
  Mycket tacksam för svar!
  Med vänlig hälsning Ylva

 8. Carl skriver:

  Hej!

  Jag har införskaffat mig en Canon EOS 5D Mark II då jag kände att en kamera kan vara kul att ha!

  Jag har aldrig fotat tidigare och detta är första kameran jag äger varför jag undrar vilket objektiv jag bör köpa? Jag tänker att jag kommer använda kameran främst vid sociala tillställningar och möjligen när jag semestrar så något i “hobby nivå” som “duger” tänker jag.

  Tacksam för tips!

  Carl

 9. Majdi skriver:

  Hej,
  Kan ni hjälpa mig !!!
  Jag har en Nikon D3200 med original objektiv 18-55 men jag vill ta fina bilder på mina klockor och urverket men jag ta bilder dem bli inte jätte fina !!
  Jag har köpet en close up filter +10 efter som den billigare en objektiv som koster flera tusan .
  men det bli inte bilderna jätte fina som jag tror .
  Hur gör jag nu jag sättet fram för data och googla googla googla googla … jag kommer inte fram till nåt ingen hjälp , måste jag köper en annan objektiv ???
  eller finns nåt special på inställningar som jag måste göra ??? jag vill när jag tar bild det bli som typ vykort bild som dröm hör gör jag det ????
  Snälla snälla kan ni hjälp mig !!
  Tack för allt
  Med vänlig hälsning
  Majdi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *