Varning för fullformatskameror!

En digital fullformatskamera, eller en digitalkamera med fullformatssensor, är en digitalkamera där fotosensorn är lika stor som småbildsfilm för analoga kameror (24 x 36 mm).

Allt fler kameratillverkade kommer nu med digitalkameror med en sensor i fullformat. Detta kan ge dig som köpare oanade problem.

Fullformatsensorn i sig är det inta några fel på. Det är bara possitiv med större sensor.Det negativa är om du redan har objektiv du vill använda på den nya kameran. Det är inte alls säkert att det blir bra eller ens fungerar. Det är nämligen så att tillverkarna har anpassat objektiven till mindre sensorer för att få dem billigare Har du nu en fullformatskamera måste du vara noga med vad du köper för objektiv.

Alla objektivtillverkade har beteckningar som talar om ifall objektivet fungerar till en digitalkamera med fullformatssensor. Här är en liten lista över vanliga tillverkade (gröna fungerar på fullformat, röda fungerar inte alls eller “kan” fungera).

 • Canon – EFej EF-S
 • Nikon – ej DX
 • Sigma – DGej DC
 • Tamron – Diej Di II
 • Tokina – Dej DX
Det här inlägget postades i Kamera avancerat och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Varning för fullformatskameror!

 1. Chris skriver:

  Hej!

  Nikon har två fullformats kameror D3 som är den stora proffessionella kameran och D700 som är den lilla proffessionella/semipro kameran.

  Båda dessa kameror kan ta DX objektiv utan problem då de automatiskt ställs om till att ta bilder i DX formatet.

  De objektiv som fungerar för Fullformat sensorn FX eller för vanlig 135 film är alla som inte heter DX i objektivs namnet.

  Vilket betyder att alla manuella objektiv, alla AF, AF-D, AF-S och AF-G objektiv helt täcker bildsensorn FX och 135 film.

  Så som er lista står nu kan man få intrycket att Nikon inte har fulltecknande objektiv överhuvudtaget vilket är fel.

 2. zack skriver:

  det där sissta i den här atrickeln kunde jag inte läsa ;)

 3. Fanny skriver:

  vad är det med fullformatskameror som är så bra egentligen ? visst man slipper crop-faktorn som blir på kameror med APS-C sensor. Sen då ? Jag tror jag läste nånstans att pixlarna är större och på så sätt att det blir mindre brus i bilderna, men de vettefan om de stämmer.. Bara en liten tankeställare (:

 4. Ploppensnurrar skriver:

  …det som är bra med en fullformat är att den tar helt enkelt mkt bättre bilder, speciellt i svåra ljussituationer. Förutsatt att man också har fullformatsobjektiv – som släpper in mer ljus.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *