Exponering

Med exponering menas den mängd ljus som träffar filmen, eller motsvarande sensor i en digitalkamera. En underexponerad bild är mörk medan en överexponerad bild blir ljus. Det man är ute efter är oftast någonstans mitt emellan. Kom dock ihåg att det är helt upp till dig som fotograf att bestämma hur du vill exponera dina bilder. Bilderna nedan är bara exempel för att illustrera begreppen över- och underexponering.

Underexponerad bild

Underexponerad bild

Överexponerad bild

Överexponerad bild

Normalexponerad bild

Normalexponerad bild

Det finns tre faktorer som påverkar exponeringen:
ISO – Filmens snabbhet
Slutartid
Bländare

ISO – Filmens snabbhet
På de flesta digitalkameror kan man ställa in ISO. Ju högre ISO-tal desto snabbare exponeras bilden. Om man fotograferar i dunkelt ljus så kan det alltså vara på sin plats att höja ISO-värdet. Detta för att inte slutartiden ska bli för lång. Slutartiden och ISO hänger ihop på så sätt att om man dubblar ISO-talet så halveras slutartiden.

Det positiva med hög ISO är att slutartiden förkortas. Man kan alltså fotografera i dåliga ljusförhållanden utan att bilderna blir skakiga. Det finns dock en baksida. Det negativa med ISO är att vid högre tal blir bilderna i regel väldigt brusiga. Det bildas prickar i olika färger som ett brus över bilden. Hur hög ISO man kan fotografera i och fortfarande ha en acceptabel brusnivå är olika från kamera till kamera. Där måste man själv testa sig fram med sin kamera.

Slutartid
Slutare är den del av kameran som öppnar och stänger hålet där ljuset släpps in. Slutartid är således den tid ”luckan” står öppen för ljuset att komma in i kameran. Oftast är slutartiden under 1 sekund. Man kan till exempel ha en slutartid på 1/200 sekund. I kameran benämns oftast slutartiden bara som 200 även om man då menar 1/200 sekund. En slutartid som anges med ett högre tal är alltså kortare än ett lägre tal. Slutare 1500 är mycket snabbare än slutare 200. En snabb slutare ger bilder som inte innehåller rörelseoskärpa. Vid för långsam slutare kan man inte fotografera på fri hand, då kommer skakningar från den som fotograferar att synas på bilden. Som tumregel kan man tänka att slutartiden ska vara högre eller lika med den brännvidd (i mm) som objektivet har. Fotograferar du med ett 80mm objektiv så bör du ligga på slutartiden 1/80 eller snabbare. Tumregeln gäller förstås bara vid frihandfotografering. Sitter kameran på stativ spelar det ingen roll.

Bländare
Bländaren är det hål som ljuset släpps in genom. Ju större hål desto mer ljus. Bländarvärdet skrivs till exempel f/4. I kameran står det bara 4 om det är den bländaren du använder. f/4 är en formel för bländaröppningens diameter. f betyder brännvidden på objektivet. Alltså är bländare 4 på ett 80mm-objektiv 20mm i diameter (80/4). Bländare 4 på ett vid 200mm blir alltså 50mm i diameter. Samma bländare är alltså olika stor beroende på vilket objektiv du använder eller hur mycket du zoomat.

11 kommentarer till Exponering

  1. David skriver:

    Jo jag undrar..
    Exponeringen har ju eget reglage på en kamera. Eller är det exponeringskompensation det är (Du vet skalan som går från -2 till +2 eller nått sånt)? Precis som att ändra “ISO” så kan man även ändra “exponering”. Vad innebär det att förändra detta? Innebär det att ISO, bländare och slutare allesammans ändras automatiskt fast man inte får se det i sökaren? Kan man genom att manuellt ändra ISO bländare och slutare uppnå samma exponerings-resultat som att ändra endast “exponering”?

  2. admin skriver:

    Jag ska försöka svara så enkelt som möjligt.

    I lägen som P, Av och Tv så ändrar man exponeringen med exponeringskompensation (-2 till +2)

    Som du själv är inne på så kan man manuellt, i läge M, ställa in alla tre parametrar själv och uppnå exakt den exponering man önskar.

    Vilken av de två varianterna ovan man väljer beror på situationen. Om man inte kan bestämma över motivet så kan exponeringskomensation vara bra då det kan gå fortare.

    Har man där emot full kontroll över motivet är manuellt ett bra sätt att kontrollera exponeringen.

  3. David skriver:

    Men om man har på till exempel P, som jag använde i helgen, så kunde jag ändra både ISO och Exponeringskompensation. Om jag ändrar båda variablerna inför en bild, så innebär det att ISO/bländare/slutare ändras genom exponeringskompensation + ytterligare ISO genom just inställningen av denna.

    förändras slutartiden genom att ändra exponeringskompensationen (eftersom denna beror av ISO)?

  4. admin skriver:

    Vad kameran gör när du väljer att justera exponeringskompensationen är att ändra slutartiden, utan att ändra ISO och bländare.

    ISO, kan du själv ändra. Den påverkar förstås vilken slutartid du får. Om man dubblar ISOn så halveras tiden, oavsett exponeringskompensation.

    Så om du börjar med att dubbla ISOn så kommer slutartiden halveras. Men observera, exponeringen ändras inte. Det är först när du ändrar exponeringskompensationen som exponeringen påverkas.

  5. Thomas skriver:

    Exponeringskompensation används för att justera kamerans automatiska eponeringsberäkning. Blir bilden som tas med kamerans exponeringsautomatik för ljus, bör man juster exponeringskompensationen mot minus, det motsatta gäller om motivet blir för mörkt. Hur mycket som behövs justeras kan man prova sig fram till. Normalt kan man på de flesta kameror justera exponeringskompensationen med tredjedelssteg till -2 eller +2.

  6. majsan skriver:

    Tack!
    Jag har just köpt mig en digital “Systemkamera”
    och så ville jag titta på manuell inställning, fick rådet att ställa in på 1/100 sekund,men hittade inte det i min kamera…
    NU förstår jag!
    Är så glad att jag hittat er sida!

  7. Sofia skriver:

    Hej, jag förstår de du skriver men saken är den att jag har autism så det blir lite tjorvigt för mig. Det jag inte förstår med iso, bländare och slutare hur jag ska göra för att det ska bli en vacker bild ute. Vilken av dom som jag ska ändra och vilken jag inte ska röra. Hur ska jag mixtra med dessa för att de ska bli den färgen som jag ser genom kameran innan jag tar kortet? Jag menar vilken av dem ska jag ändra då jag tar kortet och inte röra? Jag menar alla dessa handlar ju om att bilden blir mörkare och ljusare. Jag vill verkligen förstå, det är så irriterande. Jag läser om detta varje dag men glömmer lika snabbt bort det eftersom att jag inte förstår hur man ska göra. Ett tips, använd inte svåra ord då du förklarar – pga min autism har jag svårt med min svenska.

    MVH Sofia.

  8. Rickard skriver:

    Hej Sofia.

    Menar du att bilderna får en ton av blått (eller annan färg) när du fotograferar ute?

    I så fall är det vitbalansen som ska ändras. Brukar finnas en knapp på kameran med texten WB. Det är knappen för vitbalans. Vitbalansen kan ställas på auto, då brukar kameran hitta ganska bra inställning. Annars ställs den på den symbol som passar tillfället. Det kan till exempel vara en sol eller en glödlampa. Solen använd om man är ute när det är soligt. Glödlampan används inne. Osv.

  9. Julia skriver:

    Hej!
    Jag har börjat förstå detta nu, vad jag undrar är hur man manuellt ställer in så att man får “effekten” att bakgrunden blir suddig. Tex. om jag ska fota min hund och vill få hunden i fokus och bakrunden ganska suddig så att man knappt ser vad som finns i bakrunden. Hur gör jag för att få en sådan effekt?

  10. Rickard skriver:

    Då ska du ha så stor bländare som möjligt. Om du har en Canon-kamera så ställer du kameran på Av och ställer in bländarvärdet på så litet TAL som möjligt. Då blir själva bländaren störst. Har du Nikon eller annan kamera så kan läget heta A.

    Om du inte tycker att det blir suddigt nog så kan du testa att även zooma in fullt. Du kan behöva gå bakåt lite också. :-)

    Tredje tipset är att göra enligt tipsen ovan, men även försöka se till så det är rätt långt till bakgrunden. Då blir den ännu suddigare.

  11. Henrik skriver:

    Ett annat sätt för att få bakgrunden suddigare är om man använder AutoFocus och kan ändra antalet focuspunkter i kamerans inställningar. Ställer man in den på en punkt så blir det bara skärpa där focuspunkten ligger. Fungerar ypperligt på min Pentax K-50

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *